Évtizedes mélyponton a születési ráta Európa-szerte

Évtizedes mélyponton a születési ráta Európa-szerte

Nyugat-Európában és a kontinens északi országaiban is egyre kevesebb gyermeket szülnek a nők.

NAGYVILÁG 2023. JÚLIUS 25. 09:45

Németországban a születési ráta 2022-ben tízéves mélypontra süllyedt, miután csupán 738 819 gyermek született – közölte a szövetségi statisztikai hivatal. A születési ráta ezzel 2021-hez képest nyolc százalékkal, 1,46 gyermekre esett egy nőre vetítve, ami a legalacsonyabb szint 2013 óta, amikor egy nő átlagosan 1,42 gyermeket szült.

Ahhoz, hogy egy ország népessége – bevándorlás nélkül – ne csökkenjen, a magasan fejlett országokban tisztán matematikai értelemben egy nőnek körülbelül 2,1 gyermeket kellene szülnie” – magyarázták megállapításaikat a demográfusok. 2022-ben egyébként minden szövetségi államban – különösen Hamburgban és Berlinben – csökkent a ráta, a fővárosban tíz százalékkal. Eközben a születésszám csökkenése Brémában volt a legenyhébb, négy százalékkal.

Érdekesség, hogy amikor 1973-ban kezdték a nyilvántartást, a nők még átlagosan 1,57 gyermeket szültek. Az anyák átlagéletkora első gyermekük megszületésekor 30 év körül volt, az apáké pedig 33 év körül.

Nem csak Németországban zuhant az újszülöttek száma. A Max Planck Demográfiai Kutatóintézet “Human Fertility Database” adatbázisa szerint Dániában tíz százalékkal, Norvégiában és Svédországban pedig egyenként kilenc százalékkal csökkent a születések száma az előző évhez képest, tehát hasonló mértékben, mint Németországban.

NAGYVILÁG

Címkék:

children, germany, newborn, west