Ez durva! Már az elnök szerint is biztonsági kockázatot jelentenek az Ukrajnából származó fegyverek

A nigériai elnök egy konferencián aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a líbiai háborúhoz hasonló módon az ukrajnai háborúból is kezdenek a fegyverek beszűrődni a Száhel-övezet térségébe, ami állítása szerint veszélyezteti a kollektív békét és a biztonságot a régióban.

NAGYVILÁG 2022. DECEMBER 2. 11:34

Muhammadu Buhari Nigéria elnöke a Csádi-medencei Bizottság (LCBC) csúcstalálkozóján beszélt az ukrán háború következtében kialakult illegális fegyverkereskedelemről, amely az elnök szerint a kollektív békét veszélyezteti a régióban.

„Sajnálatos módon a Száhel-övezetben kialakult helyzet mellett az Ukrajnában dühöngő háború a fegyverek és harcosok fő forrásaként szolgál, amelyek megerősítik a terroristák sorait a Csád-tó térségében. A líbiai háború végrehajtásához beszerzett fegyverek és lőszerek jelentős része a Csád-tó régiójába és a Száhel-övezet más részeire kerül. Most pedig az Ukrajna és Oroszország közti háborúhoz használt fegyverek szintén kezdenek beszivárogni a régióba” – állította a Nigéria elnöke.

„A fegyvereknek ez az illegális mozgása a régióba fokozta a kézi- és könnyűfegyverek elterjedését, ami továbbra is veszélyezteti a térségben a kollektív békénket és a biztonságunkat” – emelte ki Buhari.

Buhari emellett dicsérte a többnemzeti közös munkacsoportot, amely a terroristatáborok ellen sikeres műveleteket hajtott végre az elmúlt időszakban. Azonban az elnök kiemelte, hogy a szigorú határellenőrzés jelenleg az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzák a bandák és a terrorista csoportok fegyverhez jutását.

„Bár a terrorfenyegetést sikerült megtizedelni a régióban, érdemes megjegyezni, hogy a katonai akciók önmagukban nem képesek hatékonyan megnyerni a terrorizmus elleni háborút. Rendkívül fontos, hogy a katonai műveleteket olyan fenntartható fejlesztési projektekkel egészítsük ki, amelyek javítják az érintett emberek életkörülményeit a régióban” – tette hozzá az elnök, aki pozitív lépésként üdvözölte Líbia tagságát és részvételét az LCBC-ben.

Emellett elismerte, hogy Líbia 2011 után a politikai instabilitás és a fegyverek egyik fő forrása volt. Elmondta, hogy a Líbiából származó fegyverek továbbra is megtalálják az utat a Csád-tó mentén élő terrorista csoportokhoz, akiket Ukrajnából és a Száhel-övezetből érkező újabb felszerelésáradat is segít.

Buhari nem részletezte, hogy az ukrajnai harctérről miként irányítanak fegyvereket Afrikába, vagy hogy mely csoportok felelősek azoknak a régióba szállításáért.

Jaye Gaskia, az erőszakos szélsőségek elleni partnerség elnöke elmondta, hogy Buhari állítása nem valószínűtlen.

„Minél tovább tart ez a háború, annál inkább megnyílik a lehetőség mindenféle csoport számára, hogy belekeveredjenek, ha nem is közvetlenül a pénzügyek és a finanszírozás révén, de a szolidaritás kiépítésén keresztül, ezzel pedig egyre nagyobb lesz a lehetősége annak, hogy több felkelő csoport a Száhel-övezetben forrásként fogja kezelni az ukrajnai hadszínteret” – mondta Gaskia.

NAGYVILÁG

Címkék:

africa, gun, illegal, nigeria, war in ukraine