Ez már túl sok lett volna: Mégsem jön a gyerekekhez a multikulti női télapó

Nikolah királynő a Mikulás alternatívája „a korábbi sztereotípiák nélkül”.

NAGYVILÁG 2023. DECEMBER 1. 07:11

December 6-án nem a Mikulás, hanem Nikolah királynő érkezett volna a belgiumi Gentbe a gyerekekhez, akit úgy harangoztak be a városházi program hirdetői, mint a Mikulás alternatívája „a korábbi sztereotípiák nélkül”.

A rendezvényre egyébként több mint 200-an jelentkeztek, de a felháborodás nagyobb volt, így végül lemondták Nikolah királynő szereplését.

„Queen Nikolah” egyébként Laura Nsengiyumva feketebőrű művésznő által megalkotott karakter, aki megkérdőjelezi a kultúrák és nemek közötti hagyományos határokat.

„A cél az, hogy a hagyományt másképp közelítsük meg” – fogalmazott a genti városháza a tervezett program kapcsán. Hozzátették, hogy nem áll szándékukban a hagyományos Szent Miklóst a jövőben „eltörölni”. A Mikulás november 19-én már ellátogatott Gentbe a gyerekekhez.

Sokan azonban felháborodtak azon, hogy ilyen performanszokkal akarják sárba tiporni a hagyományaikat.

Volt, aki szerint ez az újabb ötlet megint csak arról szól, hogy inkább eltörölnek egy évszázados hagyományt azért, hogy ne sértsék meg a kisebbségeket.

A rendezvény lemondása után Mathias De Clercq, Gent polgármestere sajnálatát fejezte ki a kialakult „rossz vita” miatt, és úgy fogalmazott:

„Ha befogadó és sokszínű város akarunk lenni, akkor vonzani kell az embereket, nem pedig taszítani.”

Hafsa El-Bazioui, a nemzetközi szolidaritásért felelős városi tanácsnok, tehát az eseményt szervező osztály vezetője hozzátette: „A befogadásról szóló nyílt vita keretében ez egy értékes kezdeményezés. Ez a művész rámutat arra, hogy egy gyerekeknek szóló rendezvényen több helyet kellene biztosítani a lányoknak a látható szerepekben. A városháza azonban nem a legjobb hely erre. A szervező jobb helyet fog keresni ennek az értékes eseménynek. Kétségtelen, hogy megérdemli a helyét városunkban”.

A 7sur7 hírportál azt is megjegyezte, hogy

azok a gyerekek, akiknek „elavult illusztrációkkal és sztereotip képekkel ellátott könyveik vannak, december 6-án még elcserélhetik azokat egy korszerűbb, a nagy szent történetéről szóló, a különböző érzékenységeket figyelembe vevő könyvre”.

Ahogy arról a V4NA is beszámolt, nem ez volt az első olyan akció, amit sokan úgy értelmeztek, mint egy támadást a hagyományok és a Mikulás figurája ellen. A brüsszeli Saint-Gilles negyed polgármestere azt mondta, hogy a keresztény szentet, Szent Miklóst szeretné „marokkóibbá” tenni, hogy kapcsolatot teremtsen a környék lakóival.

NAGYVILÁG

Címkék:

belgium, santa claus