Franciaországban tombol a madárinfluenza

Franciaországban tombol a madárinfluenza

Pár hét alatt közel 1 millió szárnyast kellett leölni, aggódnak az állattenyésztők, sokak megélhetése veszélybe kerülhet, ha nem javul a helyzet

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. MÁJUS 23. 13:51

Nehéz helyzetbe kerültek a baromfitenyésztők Franciaország délnyugati részében, újra felszállóágban van ugyanis a térségben a madárinfluenza, derül ki a Le Parisien cikkéből.

Franciaországban 2022 novemberében ütötte fel a fejét a járvány, majd tavasszal, márciusban és áprilisban javult a helyzet, most azonban újra felszállóágban van a madárinfluenza, különösen Gers megyében, ahol 41 kacsa- és csirkefarmon észleltek fertőzést. A szomszédos Landes megyében további 16, Pyrénées-Atlantique térségében pedig 2 telephely fertőződött meg. Pár hónap alatt ez a második alkalom, hogy Franciaország délnyugati részét elérte a madárinfluenza.

A BFMTV stábjának nyilatkozott egy helyi gazda, aki elmondta, hogy dühös a történtek miatt, mert az egészen fiatal állatokat is elérte a betegség, pedig ezeket a szárnyasokat a korukra való tekintettel féltve óvta.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy május eleje óta 900 000 szárnyast kellett levágni a térségben. Az ágazat nehéz helyzetbe került, különösen a karácsonyi időszak miatt aggódnak, hiszen az év végi időszakban a legnagyobb a kereslet a libamájra.

A libamáj-termelés megmentése érdekében az ágazat védőoltást sürget, ezt a hatóságok október 1-re ígérték, de a termelőknek már nyáron szükségük lenne a vakcinákra.

Bernard Malabirade, a Gers megyei agrárkamara elnöke a stábnak elmondta, hogy először meg kell fékezni a járvány további terjedését, csak ezt követően indulhat majd újra a termelés, amire reményei szerint már a nyár folyamán sor kerül. A szakember kihangsúlyozta a védőoltás fontosságát annak érdekében, hogy újra a megszokott módon működhessen az ágazat, és ki tudja szolgálni a fogyasztókat.

A Le Parisien felhívja rá a figyelmet, hogy a helyzet egyre súlyosabb, mivel a járvány, ami eddig Gers megye nyugati részére koncentrálódott, elkezdett délre terjedni, új epicentrum jelent meg Masseube környékén. A családi gazdaságok érdekképviseletével foglalkozó Modef francia mezőgazdasági szakszervezet elnöke, Mélanie Martin a helyzet súlyosságát kiemelve elmondta, hogy a tenyésztők már most aggódnak az év végi termelés miatt, a karácsony környéki eladások ugyanis elengedhetetlenek az ágazat fenntartásához. Mélanie Martin szerint, ha tovább pusztul a baromfiállomány, az sokaknak a csődöt jelentheti.

A 2022-23-as madárinfluenza járvány kezdete óta hatmillió baromfit kellet levágni Franciaországban, a 2021-2022-es járvány idején ez a szám 22 millió volt.

 

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

avian flu, foie gras, france, production at risk, vaccination