Halál, szenvedés és borzalmak a háborús területen

Egy éve éve tart az ukrán-orosz háború. Ahogy egyre távolibbnak tűnik a konfliktus békés lezárása, úgy egyre többen halnak meg a harctéren. Eközben Nyugat-Európában rendszeresen utcára vonulnak az emberek és háborúellenes tüntetéseket szerveznek.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 15. 13:42

Európa-szerte tömegek tüntetnek a háború ellen és azt követelik, hogy a NATO egyetlen tagja se küldjön több fegyvert Ukrajnába, ahol már egy éve tart az orosz-ukrán háború. Franciaországban egy ilyen megmozduláson a résztvevők úgy fejezték ki a tiltakozásukat, hogy kettévágták a NATO zászlaját.

De Lengyelországban, Csehországban, Németországban és Ausztriában is rendszeresek a béketüntetést.

Borzalmas felvételek keringenek az interneten arról, hogy mi történik Ukrajnában az Oroszország elleni háborúban. A helyiek minden nap attól rettegnek, hogy egy-egy rakéta eltalálja az otthonukat, de az utcán sincs biztonságban senki. Ezt jól mutatja az alábbi felvétel, amelyen az látszik, hogy az utcán fényes nappal katonák erőszakoskodnak a járókelőkkel, egyes hírek szerint azért, hogy akaratuk ellenére besorozzák őket.

 

Ugyanez látható a következő videóban is. Néhány katona egy fiatal fiút akar erőszakkal elhurcolni, hogy besorozzák a hadseregbe, eközben – vélhetően – a hozzátartozói kétségbeesve próbálják megakadályozni.

Vannak olyan városok, amelyekre ma már rá sem lehet ismerni: halott civileket, összeégett orosz és ukrán katonákat, lerombolt lakótömböket látni mindenhol.

A harctereken tucatszámra esnek el a katonák, akik gyakran kínok között halnak meg. Az alábbi videón például az egyik katona haláltusája látható, aki egy patakban keresett menedéket, egy harci drón azonban a nyomára bukkant és egy robbanótöltetet dobott le éppen a szerencsétlenül járt férfi mellé.

Szintén dróntámadásokat rögzítettek kamerákkal, a felvételeken az látszik, hogy katonákat gyilkolnak meg a drónok által ledobott bombákkal. Az egyik videó tanúsága szerint még a holttesteket is tovább lőtték, egy másikban pedig egy súlyosan megsérült katonát végeztek ki ilyen módon.

A háború egy éve tart, mindkét, az orosz és az ukrán fél is óriási veszteségeket szenvedett. Rengeteg szülő nézi végig, ahogy eltemetik a háborúban meghalt gyermekét, megrázó fotók készülnek ezeken a búcsúztatókon.

Rengeteg elesett katona azonban végleg eltűnik, és senki sem tudja hol és mikor, melyik összecsapás során haltak meg. Az alábbi felvétel azt mutatja, hogy a harctéren előfordul olyan is, hogy sebesült, az életükért könyörgő katonákat lőnek agyon.

A harctereken alig tudják összeszedni a halottakat, így arról sincs megbízható, konkrét adat, hogy mennyi orosz és hány ukrán katona esett el a háborúban. Az elérhető adatokat nem is érdemes figyelembe venni, mert feltehetően egyik fél sem közli az igazi számokat.

A véres háború nemrég már Ukrajnán kívülre is elért, amikor néhány hónappal ezelőtt eltévedt ukrán rakéták Lengyelországban értek földet az ukrán határhoz közeli Lublini vajdaságban lévő Przewodówban. A rakéták egy gabonaszárító üzemet találtak el, két ember meghalt a robbanásban.

Egy másik esetben két rakéta Moldova légterébe is belépett, de végül Ukrajnában értek földet.

NAGYVILÁG

Címkék:

ukraine, war