Horvát elnök: Elég a NATO bővítéséből

Horvát elnök: Elég a NATO bővítéséből

Zoran Milanovic szerint egyfajta támadásként is értékelhető a NATO bővítése, éppen ezért elég belőle. A horvát elnök úgy fogalmazott: amíg ő tölti be ezt a pozíciót, ellenezni fogja, hogy még több ország csatlakozzon az észak-atlanti szövetséghez.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. FEBRUÁR 19. 10:31

Aki Ukrajna NATO-tagságát támogatja, a horvát érdekek ellen dolgozik

A horvát elnök szerint veszélyt jelentene az országára nézve a NATO keleti bővítése. Újságíróknak azt mondta: az, aki az észak-atlanti szövetség Ukrajnával való bővítését támogatja, az a horvát nemzeti érdekek ellen van.

Mi a NATO tagjai vagyunk, az ukránok csatlakozása esetén a saját embereinket is oda kell küldenünk egy esetleges konfliktus esetén – figyelmeztetett Milanovic. Hozzáfűzte: Vlagyimir Putyin egyszer távozni fog a hatalomból, Oroszország viszont marad. Egy adott pillanatban el kell dönteni, hogy hol lesz a NATO határa.

Ha egyszer felelősséget vállalunk, akkor nincs visszaút – mondta. Az elnök az újságíróknak is feltette a kérdést, hogy ők szívesen küldenék-e a gyerekeiket egy távoli harctérre? A NATO éppen elegendő mértékben bővült – mondta.

A saját családunkba sem fogadunk be bárkit

Zoran Milanovic kiemelte: szavait a józan ész diktálja és mindezt gyakorlott politikusként mondja. Hozzátette: a NATO bővítése politikai kérdés. Érzékeny dolognak nevezte a bővítési folyamatot. Példát is említett, miszerint, ha a saját családunkba fogadunk valakit, akkor is tudni akarjuk először, hogy ki is az illető? Bosznia-Hercegovina csatlakozására sem lát esélyt a horvát elnök, hiszen szerinte az „működésképtelen ország”. Egyesek azzal biztatják Szarajevót, hogy egyszer tagok lehetnek, de erre Milanovic szerint nem sok esély van. A horvát államfő arra figyelmeztetett, hogy ezt Oroszország sem nézné jó szemmel.

Horvátország Albániával együtt csatlakozott a NATO-hoz, még 2009-ben. Milanovic szerint a következő időszakban eldől, hogy a horvát katonák a szövetség részeként merre teljesítenek majd szolgálatot. Mint fogalmazott: nem mindegy, hogy a horvát egységek Magyarországon, a Balaton partján állomásoznak majd, vagy egy esetleges keleti frontot várják a támadást.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

croatia, milovanovic, NATO