Horvát miniszterelnök: megterhelő feladat az EU külső határainak védelme – videóval

Az EU külső határait ostromolják az illegális bevándorlók. Csoportokba verődve vonulnak fényes nappal a szerb-magyar határ szerbiai oldalán, hogy megpróbálkozzanak a kerítésen átkelni, és az Unió területére jutni. Jó üzlet az embercsempészet a Balkánon, a segítségért cserébe a bűnözők rengeteg pénzt szednek be a migránsoktól. Nemzetközi együttműködések alakulnak ki az érintett országok között, hogy visszaszorítsák a bevándorlást.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 30. 14:02

Vonuló migránsok, taxisok, embercsempészek a határmentén

Nem szűnik a migrációs nyomás az Európai Unió külső határain. Magyarország és Szerbia határánál folyamatosan próbálkoznak az illegális bevándorlók. Naplementekor nagyobb csoportokba verődve indulnak meg a fiatal férfiak, hogy az erdőn át elérjék a kerítést, s megpróbáljanak az EU-ba jutni.

kép: V4NA

Szabadkán a migránsok vonulása szinte mindennapos jelenség. A V4NA fotóin is jól látható, hogy tömött zacskókkal, hátizsákokkal indulnak meg a városi északi részéről, hogy az Unióba jussanak. A migránsok az élelem és a víz mellett többször olyan eszközöket is visznek magukkal, amelyek megkönnyíthetik az átjutásukat a kerítésen. Korábban már többen elmondták, hogy az illegális bevándorlók létrákkal, s drótvágókkal felszerelkezve indulnak meg. Az utóbbi időben pedig egyre többször hallani arról, hogy az őket segítő embercsempész bandáknál lőfegyverek is vannak.

kép: V4NA

A helyiek félnek, mint mondják esténként a gyalogló férfiakat követően a zombori taxisok is megérkeznek, s ők szállítják az illegális migránsokat hozzájuk. A kutyaugatás állandósult a környéken, s a szabadkaiak attól tartanak, hogy a bevándorlók betörnek a házaikba, kertjeikbe.

kép: V4NA

A V4NA tudósítójának szeme láttára vonuló migránsok jól láthatóan tájékozottak voltak az útvonallal kapcsolatban, tudták merre kell menniük, hogy a határhoz jussanak. A csoportot követően legkevesebb 7-8 taxis húzott el mellettünk rövid időn belül az erdő irányába. A járművek pedig illegális bevándorlókkal volt tele.

kép: V4NA

Nemzetközi bűnbandát kapcsolt le a szerb, a magyar és a cseh rendőrség

Az elmúlt év nyarához képest a télen ugyan érezhető volt a migránsok számának csökkenése a szerb-magyar határmenti településeken, ez részben a rosszabb idő, de a komolyabb rendőrségi fellépés eredménye is volt, most azonban úgy tűnik ismét nagyobb számban tértek vissza. A szerb belügyminisztérium és nemzetközi partnereik folyamatosan hajtanak végre akciókat, hogy visszaszorítsák az illegális migrációt. A legutóbb például a szerb, a magyar és a cseh rendőrség közösen kapcsolt le egy bűnbandát, amely a vád szerint embercsempészettel foglalkozott. Négy gyanúsítottat állítottak elő Szabadkán. A csoport további tagjait is keresik, ők viszont jelenleg nem tartózkodnak Szerbia területén. A rendőrségi közlemény szerint közülük hárman cseh, a többiek pedig szerb, török és bolgár állampolgárok.

A gyanú szerint a bűnözői csoport 2022 májusától idén január közepéig ezer eurós fejenkénti díjért segítette a törökországi migránsokat az illegális határátlépésben, s megszervezte az útjukat az Európai Unió országaiba.

Aktív a balkáni útvonal

A balkáni útvonalon azonban nem csak Magyarország, hanem Horvátország és Szlovénia felé is próbálkoznak a bevándorlók. Éppen ezért a tervek szerint Zágráb, Róma és Ljubljana közösen lép fel a jobb határvédelemért.

Háromoldalú együttműködést indít Olaszország, Szlovénia és Horvátország az illegális migráció visszaszorítása érdekében – jelentette be Andrej Plenkovic és Robert Golob horvátországi és szlovén miniszterelnök legutóbbi egyeztetésük alkalmával.

A szlovén kormányfő üdvözölte, hogy Horvátország a schengeni övezet tagja lett, mint fogalmazott, ennek köszönhetően könnyebbé vált az utazás a két ország állampolgárai számára. Golob ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy emiatt megnőtt az országába érkező illegális bevándorlók száma.

A kormányfő szerint fontos az Unió külső határainak ellenőrzése. Robert Golob ugyanakkor hozzátette, hogy Szlovéniának és Olaszországnak nem az a célja, hogy közvetlenül segítse Horvátországot a határ védelmében, mert az Zágráb hatáskörébe tartozik, és elegendő saját erővel rendelkezik ehhez. Az olaszok és a szlovének inkább abban segítenének, hogy az EU belsejében ellenőrizzék a migránsokat, a teljes útvonalat felügyeljék, egészen a célállomásig.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök a jelenlegi migrációs helyzetről beszélve elmondta: Horvátországnak rendkívül megterhelő feladat az EU külső határainak védelme, amelyen 6700 rendőr dolgozik.

Mint fogalmazott, a kormány komoly beruházásokat valósított meg, hogy emeljék az egyenruhások felkészültségét és javítsanak az általuk használt technológiát. Plenkovic megerősítette, hogy Horvátország készen áll a háromoldalú együttműködésre, és Davor Bozinovic belügyminiszter ezzel kapcsolatban már Olaszországban is tárgyalt.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

croatia, Golob, Hungary, italy, migrant, plenkovic, police, serbia, slovenia