A zöld jövő: dízel generátorokkal tartották melegen az elromlott szélturbinákat

A zöld jövő: dízel generátorokkal tartották melegen az elromlott szélturbinákat

A hálózat meghibásodása miatt több mint hetven szélerőművet kellett dízel generátorokkal melegen tartani a javítás ideje alatt.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 8. 11:29

A Scottish Power, amely valójában a spanyol Iberdrola cég leányvállalata, elismerte, hogy 71 turbináját dízelgenerátorokra kellett kapcsolni, hogy decemberben melegen tartsák azokat Skóciában. Emellett pedig az is kiderült, hogy a turbinákkal sokkal több probléma van, mint gondolnánk.

„December folyamán 60 turbina Arecleochban és 11 turbina Glenn Appban volt áramtalanítva kábelezési hiba miatt. Annak érdekében, hogy ezeket a turbinákat újra áram alá helyezzék, a dízelgenerátorok naponta több mint hat órán át működtek. A turbinák rendszeresen leállnak különböző meghibásodások miatt, ilyenkor energiát vesznek ki a hálózatból, ahelyett, hogy termelnének, egészen a hibák elhárításáig”

– jelentette ki a Scottish Power. Emellett az is kiderült, hogy a turbinákon létrejött repedések miatt a szélerőművek rendszeresen szennyezett hidraulika olajjal permetezik be a skót vidéket. A jelentések szerint mostanáig nagyjából négyezer liter szivárgó hidraulika olajat szórtak szét.

„A skót kormány vonzóvá akarja tenni hazánkat a külföldi befektetők számára, mivel az Európát átszelő szél 40 százaléka Skócián keresztül fúj. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy eltűrjük, hogy a vízfolyásainkat és a természetet a dízelgenerátorokból és a hidraulikus olajból származó szén-dioxiddal és mérgező anyagokkal beszennyezzük” – mondta egy, az ügyben feljelentést tevő személy.

Richard Tice, a Reform Párt vezetője nemrégiben arról panaszkodott, hogy Nagy-Britannia tengeri szélturbináinak mintegy 83 százaléka külföldi tulajdonban van, a legnagyobb egyéni tulajdonos pedig Dánia.

„Mi, brit adófizetők hatalmas, inflációhoz kötött támogatásokat fizetünk azért, hogy egyre nagyobb profitot termeljenek a dán adófizetőknek. Mi az előnye ennek?” – tette fel a kérdést Tice.

Colin Smyth, a skót parlament munkáspárti képviselője elismerte, hogy „a meghibásodott turbinák jégtelenítésére dízelgenerátorokat használni környezetvédelmi őrültség”, és bírálta a skót kormányt amiatt, hogy a zéró kibocsátásról szóló hivatalos kommunikációnak nincs köze a valósághoz.

NAGYVILÁG

Címkék:

diesel, scotland, wind energy