Inflációellenes kosarat vezetne be a francia kormány – videó

Inflációellenes kosarat vezetne be a francia kormány – videó

Az intézkedés mintegy húsz alapvető termékre vonatkozik, amiket rendkívül nyomott áron értékesítenének az áruházakban. A minisztérium elmondása alapján az intézkedést nem foglalnák törvénybe, hanem a forgalmazók önkéntes kötelezettségvállalásain alapulna. Mindeközben egy kormánypárti politikus törvényjavaslattal állt elő a szupermarketek és a beszállítók közötti egyensúly kiegyenlítése érdekében, ám a kiskereskedelmi láncok képviselői határozottan ellenzik, mert szerintük tovább gerjeszti majd az inflációt.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 18. 10:58

Jelentős árcsökkentéssel, úgynevezett inflációellenes kosár bevezetésével venné fel a harcot a francia kormány a drágulással szemben, a terv szerint mintegy húsz alapvető terméket a lehető legalacsonyabb áron értékesítenének a nagyáruházak. Az ötletről beszámoló La Parisien nevű lap értesülései szerint a projekt mögött a gazdasági minisztérium turizmusért, a kereskedelemért, valamint a kis- és középvállalatokért felelős munkatársa, Olivia Grégoire áll, aki azt szeretné elérni a kiskereskedelmi láncoknál, hogy válasszanak ki 20 olyan terméket, amelyeket kedvezményes áron kínálnának a boltokban.

A Kereskedelmi Minisztérium közlése szerint az intézkedésre azért van szükség, mert 2022-ben az 1980-as évek óta nem látott szintű volt az infláció Franciaországban, ezért a kormány szükségesnek érzi a lakosság megsegítését a megemelkedett árak miatt. Az eredeti terv szerint a húsz alapvető terméket önköltséges áron kellett volna a nagyáruházaknak értékesíteniük, ám, mivel nem jogszerű a kereskedőket erre kényszeríteni, Olivia Grégoire elmondása alapján az intézkedést nem kívánja a francia kormány törvénybe foglalni, inkább önkéntes alapon kívánják megvalósítani. A szóban forgó termékek olyan alapvető, kurrens áruk, mint a tejtermékek, friss áruk, tészta, valamint tisztálkodási szerek.

A minisztérium kiemeli, hogy a multik által forgalmazott 20-30 ezer termék közül mindössze húszra vonatkozik a rendelkezés, ami olyan elenyésző része a teljes forgalomnak, hogy nem jelenthet túlságosan nagy megterhelést az árrésre vonatkozóan.

Az egyik legnagyobb francia áruházlánc, a Leclerc elnök-vezérigazgatója, Michel-Édouard Leclerc elmondása alapján kezdetben ő maga is jó ötletnek tartotta a szóban forgó kosár bevezetését, amikor Olivia Grégoire tanácsadói az ősszel megkeresték ezzel kapcsolatban, a helyzet azonban azóta sokat változott, mivel átlagosan 15 százalékos áremelést jelentettek be márciusra a beszállítóik.

Leclerc szót ejtett arról a törvényjavaslatról is, amelyet Frédéric Descrozaille kormánypárti politikus január 16-án terjeszt a parlament elé, a politikus azt reméli az intézkedéstől, hogy biztosítja a franciák számára az ellátást, ám a multik vezetői hevesen ellenzik. A Leclerc vezetője úgy véli, hogy ha a szóban forgó törvény bevezetésre kerül, akkor a kiskereskedelmi láncot elveszítik a nagy promóciók előnyeit és mindössze 10 százalékos árrésük marad, és nem várhatják el tőlük, hogy ebből még további árengedményt adjanak az üzletek.

A kormánypárti politikus által előterjesztett törvényjavaslat elsősorban a beszállítók és a szupermarketek közötti kereskedelmi kapcsolatok kiegyensúlyozását célozza, mivel a politikus szerint a jelenleg érvényben lévő szabály a beszállítót hátrányos helyzetbe hozza, ugyanis abban az esetben, hogy ha nem sikerül megegyezni az árról, akkor az előző évi árat kell alkalmazni.

A kiskereskedelmi láncok képviselői szerint azonban a törvény, amennyiben életbe léptetik, csak arra lesz jó, hogy inflációt generáljon, ezért közleményt adtak ki, melyben elítélik az árak drámai és tartós emelkedését gerjesztő törvényjavaslatot.

Michel-Édouard Leclerc interjút adott az Lsa-conso.fr nevű francia lapnak, kifejtve, hogy a kormánypárti politikus által bevezetni kívánt törvény szabadságtipró, elavult és irreális.

A Leclerc áruházlánc vezetője úgy véli, hogy a fogyasztók mindenképp vesztesként kerülnek ki ebből, mert vagy áremelkedés, vagy áruhiány lesz az eredmény.

Megszólalt az inflációellenes kosárral kapcsolatban Bruno Le Maire gazdasági miniszter is, a politikus a BFMTV-nek adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy a méltányosság nem más, mint az, hogy mindenki kiveszi a részét az infláció okozta teherből és hozzájárul a drágulás elleni küzdelemhez. A politikus véleménye szerint meg kell osztani a terheket a vállalatok és az állam között, mert az állam nem tud egymaga minden költséget állni. A miniszter elmondása alapján a vásárlók is kiveszik a részüket ebből, hiszen az infláció miatt megemelkedett árakat ők fizetik meg.

 

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

anti-inflation basket, bruno le maire, france, government, supermarkets