Ismét drasztikusan emelkedett a bűncselekmények száma

Ismét drasztikusan emelkedett a bűncselekmények száma

Betörés, lopás, rablás: szinte az összes bűncselekményt tekintve jelentős növekedésről számoltak be.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 28. 10:03

A koronavírus-járvány lecsengése után ismét drámai mértékben emelkedett a bűncselekmények száma Németországban. 2022-ben összesen országszerte mintegy 5,6 millió bűncselekményt követtek el, ami 11,5 százalékos növekedésnek felel meg az előző évhez képest. A felderítési arányt 57,3 százalékos, vagyis ennyi esetet sikerült felgöngyölítenie a hatóságoknak. A jelentés szerint a gyanúsítottak száma is emelkedett 2021-hez képest – 10,7 százalékkal, mintegy 2,1 millióra.

Az eseteket tekintve a dokumentumból kiderül, hogy az összes bűncselekmény mintegy harmadát a lopások tették ki, ami 20 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest. A betöréses lopások száma is meredeken 21,5 százalékkal emelkedett – annak ellenére, hogy sokan még mindig otthonról dolgoznak. De zseblopások és bolti lopások száma is nőtt.

A Welt am Sonntag című újság szerint a fiatalkori bűnözés is óriási mértékben növekedett, a gyanúsított gyermekek száma jelentősen, 35,5 százalékkal nőtt.

A gyermekek és fiatalkorúak körében a leggyakoribb bűncselekmény a lopás, ezt követi a testi sértés, a tulajdon elleni szabálysértés és a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény.

A lap emlékeztetett arra, hogy Herbert Reul észak-rajna-vesztfáliai belügyminiszter azt követelte, hogy a belügyminiszterek következő konferenciáján a gyermekek és fiatalkorúak körében növekvő erőszakkal foglalkozzanak többet.

De nem csak ez okoz fejtörést az igazságszolgáltatásnak, Németországban ugyanis továbbra is elterjedt a klánbűnözés, ami az egyik legtöbbet tárgyalt bűnözési terület. A politikusok és a rendőrség nagy nyilvánosság előtt próbálják felvenni a harcot a bűnbandák ellen – vegyes sikerekkel. 2021-ben 47 előzetes eljárás indult klánok ellen Németország-szerte, ezek többsége kábítószer-bűncselekményekkel kapcsolatos. A klánok azonban látványos bűncselekményekkel is kapcsolatba hozhatók, pénzszállítók kirablásával, pókerversennyel vagy a berlini KaDeWe luxusáruházak kirablásával, de vannak olyan bandák is, amelyek múzeumok kirablására specializálódtak.

NAGYVILÁG

Címkék:

crime, germany, increased number