Ismét kötelező lehet a zárt terekben a maszk használata Szerbiában

Ismét kötelező lehet a zárt terekben a maszk használata Szerbiában

A szerbiai koronavírus elleni válságstáb tagja szerint lehetséges, hogy ősztől visszahozzák a kötelező maszkviselést a zárt terekben. Arról, hogy miként kezdődhet meg az oktatás hét napon belül döntenek – mondta dr. Branislav Tiodorovic. A balkáni országban az elmúlt hetekben meredeken ível felfelé az új betegek száma.

NAGYVILÁG TUDOMÁNY 2022. AUGUSZTUS 12. 06:01

Tombol a koronavírus Szerbiában

Naponta több mint hétezer új fertőzöttet regisztrálnak, és kétszámjegyű az elhunytak napi száma is a balkáni országban. A szerdai adatok alapján 16 394 koronavírus tesztet végeztek el az illetékesek, ebből 7 061 lett pozitív, 14-en vesztették életüket a kór és annak szövődményeinek következtében. Kórházban országszerte 684 beteget kezelnek, közülük 30-an szorulnak gépi lélegeztetésre.

kép: Screenshot/covid19.rs

Óriási a különbség egyébként a tavaly nyári adatokhoz képest, habár akkor még kötelező volt a maszkhasználat az országban, s az oltási kedv is nagyobb volt. Egy évvel ezelőtt 921 új esetet regisztráltak augusztus 11-én a 11 299 tesztből, s egy nap alatt öten haltak bele a fertőzés szövődményeibe.

A szerbiai egészségügyi államtitkár szerint aggodalomra ad okot az elhunytak napi száma. Mirsad Derlek ugyanakkor óvva int mindenkit attól, hogy pánikot keltsen. A szakember hozzátette, leginkább a 60 évnél idősebbek vannak veszélynek kitéve. Nekik mindenképp ajánlatos lenne a vakcina negyedik dózisának felvétele.

„Napi szinten követjük az eseményeket. Az egészségügyi rendszer felkészült a kihívásokra. Óvatosnak kell lenni, s arra kérjük a legidősebbeket, hogy vegyék fel a védőoltást” – mondta az államtitkár.

kép: Facebook

Dr. Mirsad Derlek hozzátette, a helyzet nem annyira drámai, mint a járvány előző hullámaiban, akkor sokkal több beteg szorult kórházi kezelésre.

Visszatérhet a kötelező maszkviselés

Amennyiben tovább nő a koronavírus fertőzöttek száma Szerbiában, és a kórházakban is egyre többen lesznek, akkor elképzelhető, hogy ismét kötelező lesz a védőmaszk viselése az iskolákban. Így értékelte a jelenlegi helyzetet dr. Branislav Tiodorovic. A szerb járványügyi válságstáb tagja a B92 hírportálnak nyilatkozva elmondta: a szakemberek 10 napon belül döntenek arról, hogy milyen modell alapján kezdődjön az oktatás szeptember elsején.

„Ami az iskolákat illeti, ott az Oktatási Minisztériumnak kell a helyzetet felmérnie. A tanintézmények esetében minden változtatás nagy jelentőséggel bír, mert kihat a tanítás minőségére, és befolyásolja az egész rendszer megszervezését. A következő 7-10 napban meglátjuk, hogy miként alakulnak a számok, a lehető legjobb megoldást fogjuk javasolni. Szeptemberben ismét megnőhetnek a számok, mert visszatérnek az emberek a munkahelyeikre, kezdődik az iskola. Emiatt normális, hogy nőni fog a fertőzésszám”

– nyilatkozta a válságstáb tagja.

Tiodorovic rámutatott, hogy senki nem tartja be azt az ajánlást, amely szerint a zárt terekben maszkot kellene viselni, a fiatalok pedig úgy viselkednek, mintha nem lenne járvány. A kávézókban, az éttermekben és a klubokban szórakoznak, s nem veszik figyelembe az ajánlásokat.

kép: Pixabay

Szerbiában egyébként napok óta hétezer új covid-beteget regisztrálnak. Az orvos szerint azonban ez a szám nem felel meg a valóságnak. Tiodorovic hangsúlyozta: sokkal többen lehetnek fertőzöttek, részben azért, mert tünet nélküli vírushordozók, vagy pedig az enyhébb tünetekkel nem mennek orvoshoz az emberek, így terjesztik a kórt.

A balkáni országban jelenleg csak az egészségügyi intézményekben kötelező a védőmaszk használata, máshol a zárt terekben csak ajánlás van erre vonatkozóan. Branislav Tiodorovic ugyanakkor kiemelte, ha tovább emelkedik a betegek száma, akkor ismét szigoríthatnak a szabályokon, s visszatérhet a kötelező maszkhasználat a belső terekben mindenhol.

NAGYVILÁG TUDOMÁNY

Címkék:

coronavirus, covid, serbia