Kiélezett a küzdelem a boszniai választásokon

Kiélezett a küzdelem a boszniai választásokon

Általános választásokat tartottak vasárnap Bosznia-Hercegovinában. Az ország elnökségének horvát, bosnyák és szerb tagjáról és a Boszniai Szerb Köztársaság vezetőjéről is döntöttek az állampolgárok. A legnagyobb küzdelem a szerb entitás vezetői posztjáért folyt. A jelenlegi előzetes eredmények alapján Milorad Dodik nyerhetett.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. OKTÓBER 3. 12:08

A Központi Választási Bizottság előzetes eredményei alapján az államelnökség tagjai lehetnek bosnyák részről Denis Becirovic 57 százalékos eredménnyel, horvát részről Zeljko Komsic, aki a voksok több mint 53 százalékát szerezte meg, míg a szerbek Zeljka Cvijanovicnak szavaztak bizalmat. A politikus valamivel több mint 52 százalékot szerzett.

A szavazatok 82 százalékos feldolgozottsága után az látszik, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke Milorad Dodik lehet. A szerb politikus eddig az állam elnökségében kapott helyet, ő képviselte a szerbeket. A kimutatások alapján 30 ezer szavazattal kapott többet, mint a második helyezett Jelena Trivic. Vasárnap éjszaka még mindkét jelölt bejelentette győzelmét, először az ellenzéki Trivic, majd nem sokkal később ugyanezt megtette Dodik is.

A vasárnap késő esti bizonytalanság után, azonban hétfő reggelre kitisztult a kép. Milorad Dodik pártja Twitter-bejegyzésben közölte: 31.000 szavazattal többet kapott, mint ellenfele. A Központi Választási Bizottság egyébként később ezt megerősítette, szerintük is több mint 30 ezer vokssal vezet Dodik. A hivatalos adatok szerint Milorad Dodik 48, míg Jelena Trivic 42 százalékot szerzett.

A választásokon a szavazópolgárok mintegy 50 százaléka vett részt

Vasárnap egyébként még arról szóltak a hírek, hogy Bosznia-szerte szabálytalanságok voltak a voksolás lebonyolításával kapcsolatban, a Központi Választási Bizottság közleménye ugyanakkor leszögezi, hogy sikeresen zajlott le a szavazás, annak ellenére, hogy 52 incidenst jegyeztek fel napközben.

Az állampolgároknak nincs könnyű dolga Boszniában, hiszen talán ebben az országban a legkomplikáltabb a választási rendszer Európában. Az államnak 14 kormánya és 136 minisztere van. Ez azt jelenti, hogy a voksoláson összesen 7.257 jelölt volt, valamint 127 politikai tömörülés – közölte a választási bizottság.

Bosznia egyébként két entitásból áll. A Bosnyák Föderációból, amelyben túlnyomórészt horvátok és bosnyákok élnek, valamint a Boszniai Szerb Köztársaságból, ahol a szerbek vannak többségben. Ez a rendszer Daytonban született 1995-ben, amikor Jugoszlávia szétesését követően a béketárgyalások eredményeként vége szakadt a háborúnak Boszniában.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

bosnia, dodik, election