Kirobbant a kultúrháború az egyik tartományi iskolában

Kirobbant a kultúrháború az egyik tartományi iskolában

Nem sokkal az új tanév kezdete előtt a németországi Szász-Anhalt tartományban kitört a nemek közötti kulturális harc. A kereszténydemokraták által vezetett illetékes minisztérium ragaszkodik a normális helyesíráshoz, míg az szociáldemokraták és a Zöldek tombolnak.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. AUGUSZTUS 16. 13:52

A németországi Szász-Anhalt tartományban mindjárt véget ér a nyári szünet, és kezdődik az új iskolai tanév. Az előző évben – számos más, németországi iskolához képest – még engedtek a genderlobbinak, és engedélyezték az intézményekben azt, hogy a különböző speciális karakterekkel megváltoztassák a hímnemű, nőnemű és semlegesnemű névelők és különböző szavaz írásmódját, amelyek férfi vagy női foglalkozásokat fejeznek ki. Idén azonban a ebben a tartományban Eva Feussner kereszténydemokrata (CDU) oktatási miniszter szigorított a szabályokon, és

betiltotta a genderezést, ami először komoly kormánykoalíciós vitákat szült, majd egyenesen kultúrháborút robbantott ki a tartományban. Az oktatási minisztérium a Német Helyesírás Tanácsának határozatára hivatkozik a nemek betiltásával kapcsolatban.

A koalíciós partner szociáldemokraták (SPD) nem értenek egyet a CDU-s döntéssel, a Zöldek pedig egyenesen tajtékoznak miatta.

Mi, az SPD az egyenlőség és a sokszínűség mellett állunk ki, különös tekintettel a különböző szexuális identitások elismerésére és befogadására – reagáltak a szociáldemokraták a közösségi oldalakon.

A Zöldek pedig úgy vélik, hogy a gyerekeknek már egészen kicsi koruktól kezdve meg kellene ismerkedniük ezekkel a speciális helyesírási szokásokkal, amelyekkel kifejezhetik a különböző szexuális identitásokat, vagy egyértelműbben fogalmazhatnak.

A CDU-val és az SPD-vel tartományi kormányt alkotó liberális FDP párt nyugalomra szólított fel, és kiemelte, hogy a CDU-s minisztérium csak azt tette egyértelművé, hogy az iskolákban a német helyesírási szabályok érvényesen, a genderezés pedig nem szerepel a helyesírási könyvekben. Az FDP ugyanakkor azt szeretné, ha a tanárok maguk dönthetnék el, hogy hogyan tanítják a nyelvtant a gyerekeknek.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

children, gender, germany, lmbtq, school