Küszöbön az újabb háború: teljes harckészültségbe helyezték a katonaságot

Küszöbön az újabb háború: teljes harckészültségbe helyezték a katonaságot

A szerbek kivezényelték a katonaságukat a koszovói határ közelébe, Aleksandar Vucic elnök pedig teljes harci készültségbe helyezte csapatait. Pristina a szerbek által épített barikádokat erőszakkal bontaná le.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. DECEMBER 27. 09:02

Készen állnak a fegyveres erő alkalmazására

A legmagasabb harci készültségbe helyezték a szerb rendőrséget és a katonaságot. Erre azért adott utasítást a szerb államfő, mert Belgrád az egyetlen fél, amely tárgyalni akar, míg a másik oldal az egyoldalú lépéseivel csak a feszültséget szítja, s Pristina célja Koszovó etnikai megtisztítása – nyilatkozta a szerb védelmi miniszter.

“A szerb köztársasági elnök főparancsnokként az éjszaka teljes készültséget rendelt el a katonaságnál, amely magában foglalja a fegyveres erők alkalmazásának szintjét is” – nyilatkozta a szerb védelmi miniszter.

Milos Vucevic elmondta: ez az a pozíció, amely már lehetővé teszi a katonaságnak, hogy akciót hajtson végre, illetve megvédje Szerbia területi integritását és szuverenitását. A szerb csapatok megvédhetik az állampolgárokat az ellenük irányuló terrortól vagy üldöztetéstől, éljenek bárhol is – tette hozzá a tárcavezető.

kép: Védelmi Minisztérium

„Nincs ok a pánikra, de aggodalomra igenis van. A jelenlegi helyzet úgy néz ki, hogy Belgrád az egyetlen fél, amely tárgyalni akar, amely politikai megoldást akar, még akkor is, ha ehhez 1000 alkalommal is kell találkozni. A másik oldal eközben állandóan egyoldalú lépéseket tesz, amellyel a feszültséget szítja. Az etnikai tisztogatás az egyetlen céljuk” – mondta Vucevic.

A miniszter kritikát fogalmazott meg a nemzetközi közösség irányába is, amelynek folyamatosan elmaradnak a reakciói a koszovói történésékre.

A csendőrség és a rendőrség is készen áll

A szerb belügyminiszter is megerősítette a rendvédelmi egységek készenlétbe helyezését. Bratislav Gasic kiemelte: a rendelettel összhangban harckészültségbe helyezték az egységeiket.

„A köztársasági elnök határozatával összhangban a rendőrség, a csendőrség, a belügyminisztérium egységei mind harckészültségbe kerültek, így ők is bevethetők azonnal, a vezérkari főnök rendelkezhet velük egy operatív terv végrehajtása kapcsán” – fűzte hozzá a tárcavezető.

Közben sajtóértesülések szerint a koszovói biztonsági erőket is teljes harckészültségbe helyezték. Nem hivatalos információk szerint 1500 fegyveressel akarja Albin Kurti koszovói kormányfő lebontani a szerbek barikádjait. A legutóbbi olajat a tűzön pedig az okozta, hogy a pristinai hatóságok nem engedték be Koszovó területére Porfirije szerb pátriárkát. A szerbek szerint ezzel már vallási szabadságukban is korlátozzák őket. Az egyházi vezető kedden délben a szerb államfővel egyeztet a helyzet kapcsán.

Vucic: megőrizzük Szerbiát

Aleksandar Vucic ezt megelőzen az Instagram oldalán osztott meg egy videót, amelyben azt üzente, a történelem folyamán soha nem fordult még elő olyasmi, hogy a szerb pátriárka számára megtiltották volna a belépést Koszovó területére. Minden intézkedést megteszek a koszovói szerb nép védelmében, de a békéért és a stabilitásért is – tette hozzá. Sajnos nem akarnak hallgatni a szerbekre, vagy nem nagyon kíváncsiak rájuk – üzente Vucic.

„Az albánok felfegyverzése és harckészültségük növelése után minden intézkedést megteszek népünk védelme és Szerbia megmentése érdekében” – hangsúlyozta a szerb elnök.

A koszovói szerbek egyébként már több mint két hete barikádokat emeltek, s ezzel akadályozzák a forgalmat a térségben. A demonstráció célja, hogy a pristinai hatóságok alakítsák meg a brüsszeli megállapodásban is belefoglalt Koszovói Szerb Községek Közösségét, illetve most már a bebörtönzött volt szerb rendőrök szabadon bocsátását is követelik.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

kosovo, kurti, serbia, vucic, war