Már az FBI is figyelmeztette Szerbiát, bombát készít egy kiskorú

Már az FBI is figyelmeztette Szerbiát, bombát készít egy kiskorú

Újabb fenyegetések tartják nyugtalanságban Szerbiát. A múlt heti lövöldözések után most egymás után veszik őrizetbe a rendőrök azokat, akik gyilkosságok elkövetésével riogatnak a balkáni országban. A Belügyminisztérium eközben az illegálisan tartott fegyvereket gyűjti be a lakosságtól. Sorra kerülnek elő a fegyverek, a golyók, a bombák és a gránátok

NAGYVILÁG 2023. MÁJUS 9. 12:35

A múlt heti lövöldözés után visszatértek a gyerekek az iskolapadokba Szerbiában, de május 3-a után már semmi sem lesz olyan, mint korábban volt, legalábbis erre lehet következtetni az állam válaszából az eseményekre, illetve abból, ahogy a társadalomban kialakult feszültségekre reagál. A kormány úgy határozott, hogy megerősíti az iskolák védelmét, az oktatási intézményeket rendőrök őrzik. Egyedül a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában szünetel a tanítás. Ebben a belgrádi iskolában történt a tragikus gyilkosságsorozat, amikor egy hetedikes diák lemészárolta 8 társát, s végzett a biztonsági őrrel, többeket pedig súlyosan megsebesített.

kép: V4NA

Mladenovacon is lassan visszatér az élet a saját kerékvágásba, de ott is gyászba borult az egész város, miután ott is gyilkosságsorozat rázta meg a települést. Ott a kegyetlen gyilkos nyolc emberrel végzett. A helyi sajtó tudósítása szerint az áldozatok családjai az elhunytakat siratják, ismerőseik és a többi lakos pedig attól tart, hogy egy újabb hasonló eset is előfordulhat, akkor pedig semmi sem garantálja, hogy nem ők, vagy szeretteik vesztik el az életüket. Az elmúlt hét mérlege 17 áldozat a balkáni országban.

kép: V4NA

A két eset 21 sérültje közül 5 állapota még mindig nagyon súlyos. Erről beszélt a szerb egészségügyi miniszter, Danica Grujicic a szerb Pink Televízió műsorában.

A B92 szerb hírportál pedig arról ír, hogy a 13 éves fiú, aki apja fegyverével követte el a gyilkosságsorozatot az iskolában, még most sem mutat megbánást, pedig már több nap telt el a borzalmas tette óta. Kosta K. jelenleg izolációban van egy belgrádi neuropszichiátrián. A sajtó értesülései szerint a hetedikes gyerek teljesen nyugodt, s általában két kérdést tesz fel. Ezek közül az egyik, hogy mikor hagyhatja el az intézményt, a másik pedig, hogy milyenek a reakciók az országban a gyilkosságsorozatra.

Közben továbbra sincs nyugalom Szerbiában. Újabbnál újabb fenyegetések történnek az iskolákban. A múlt heti ámokfutás után ezúttal Pozegaban egy 16 és egy 17 éves fiút hallgatott ki a rendőrség, mert állítólag egy videót rögzítettek és osztottak meg az interneten, amelyben kijelentik, hogy megölik az iskola diákjait.

Szabadkán pedig a Svetozar Markovic Gimnázium tanulóját vették őrizetbe a rendőrök, aki a subotica.com helyi hírportál értesülései szerint állítólag tömeggyilkosok nevével hozott létre fiókokat az interneten, és bombakészítés módjáról is kutatott a világhálón. A kiskorúra az amerikai FBI hívta fel a helyi hatóságok figyelmét.

Egy további esetben egy 22 éves fiatalt vettek őrizetbe, aki azzal fenyegetőzött, hogy a vajdasági Sremska Mitrovica lesz a következő helyszín, ahol lövöldözés lesz.

kép: Belügyminisztérium, Szerbia

Az állam igyekszik garantálni a gyerekek biztonságát az oktatási intézményekben, rendőröket vezényeltek az iskolákhoz, az előttünk álló egy hónapban pedig az embereknek joguk van arra, hogy az illegálisan náluk lévő fegyvereket minden következmény nélkül átadhassák a Belügyminisztériumnak.

Ezzel a lehetőséggel már többen is éltek. Eddig 1 500 fegyvert, 50 000 lőszert, 100 bombát, de még hordozható páncéltörő rakétameghajtású gránátot is begyűjtött már a rendőrség. Ez összességében több, mint a korábbi erre vonatkozó kampányokban összeszedtek.

NAGYVILÁG

Címkék:

fbi, gun, kill, serbia