Mecsetté alakítják a templomot a városban

A boszniai iszlám közösség nemrég megvásárolt egy templomot, amelyet saját bevallásuk szerint Allahnak köszönhetően mecsetté alakíthatnak.

NAGYVILÁG 2023. ÁPRILIS 5. 14:09

Nemrégiben kiderült, hogy a svédországi Vetlanda városban a korábban az Üdvhadsereghez tartozó templomot a Boszniai Iszlám Közösség vásárolta meg, akik a tervek szerint a teljes épületet szeptemberre mecsetté fogják alakítani.

A társaság azzal indokolta a vásárlást, hogy a vetlandai gyülekezetük gyorsan növekszik, és a jelenlegi helyiségek, ahol az istentiszteleteket tartják, túl kicsik. A Boszniai Iszlám Társaság, amely 1995-ben alakult Svédországban, jelenleg 27 gyülekezetet üzemeltet országszerte.

A közösség a templom megvásárlásával és átalakításával kapcsolatban azt mondta, hogy „ez egy csodálatos és történelmi nap”. Emellett pedig köszönetet mondtak Allahnak azért is, hogy egy egykori svéd egyházi templomépületet rövidesen mecsetté alakíthatnak.

Sajtóinformációk szerint az ingatlan vételára több mint 400 ezer euró volt. A szervezet ezért arra biztatja a muszlimokat, hogy adományokkal segítsék az ingatlan átalakítását. Az adománygyűjtő szórólapon többek között az áll, hogy „ha valaki mecsetet épít Allah kedvéért, Allah házat épít neki a paradicsomban”.

Svédországban nem számít újdonságnak a templomok átalakítása, korábban egy pap is támogatta az ötletet, hogy Umea településen a svédországi keresztény egyház tulajdonát képző templomot alakítsák mecsetté. A lelkipásztor véleménye szerint ugyanis a svéd egyháznak a szükségesnél több helyisége van, „miközben a rohamosan növekvő muszlim közösség folyamatos helyhiánnyal küzd”.

NAGYVILÁG

Címkék:

churches, islamisation, muslim, sweden