Megdöbbentő fenyegetés: az ukránok bosszút állnának Szerbián

Megdöbbentő fenyegetés: az ukránok bosszút állnának Szerbián

Az egyik ukrán parlamenti képviselő kijelentette: országa Horvátországgal együtt bosszút fog állni Szerbián és annak elnökén. Olekszij Honcsarenko szerint erre Aleksandar Vucic szerb államfőnek az orosz speciális katonai hadművelet kapcsán tett nyilatkozatai miatt van szükség.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 16. 09:43

Az alig pár hete uniós tagjelölt ukránok megvétóznák Szerbia EU-s csatlakozását

Megdöbbentő fenyegetés érkezett Ukrajnából Aleksandar Vucic szerb elnöknek és a szerb népnek címezve – írja a szerb sajtó.

„Ukrajna Horvátországgal együtt bosszút áll Aleksandar Vucic szerb elnökön és Szerbián a különleges hadművelettel kapcsolatos kijelentéseiért” – jelentette be a Telegramon és a Twitteren Alekszej Honcsarenko, az ukrán parlament képviselője.

Az ukrán politikus részben azt is elárulta, a bosszú abból állna, hogy megakadályozzák a balkáni állam csatlakozását az Európai Unióhoz.

Szerbiát, az elnökével együtt biztosan nem felejtjük el. Érdekes lesz nézni a hatmillió lakosú Szerbiát, valamint annak a vágyát, hogy az EU tagja legyen. Úgy gondolom, hogy horvát testvéreinkkel együtt figyelni fogunk és emlékezünk. Az átnevelés folyamata nehéz és kellemetlen lesz a szerbek számára, de meg tudjuk csinálni” – írta az ukrán képviselő.

A fenyegetésre szombat reggel reagált a szerb államfő, amikor egy új repülőjárat elindításán vett részt a belgrádi Nikola Tesla reptéren. Aleksandar Vucic újságírói kérdésre válaszolva elmondta:

„Az ukrán népnek a legjobbakat kívánom, a horvátok meg a saját dolgaikkal foglalkozzanak”.

Vucic: Ha a Nyugat nem fogadja el az oroszok ajánlatát, a földi pokol következik

A szerb elnök a napokban adott egy hosszabb televíziós interjút, amelyben szót ejtett az ukrán-orosz háborúval kapcsolatos meglátásairól. Erre reagálhatott most Alekszej Honcsarenko.

kép: Instagram

Aleksandar Vucic a szerb Pink Televíziónak azt mondta:

Tudom, mi vár ránk. Abban a pillanatban, amikor Vlagyimir Putyin befejezi az ügyét Szeverszkben, Bahmutban és Szoledarban, utána a második vonalon Szlavjanszk-Kramatorszk-Avdejevka következik. Ezután egy ajánlatot tesz majd Putyin a Nyugatnak. Ha azt nem fogadják el, akkor a pokol vár mindannyiunkra, és nem fogják elfogadni” – mondta Vucic.

Az interjúban a szerb államfő hangsúlyozta: az ukrajnai katonai operáció már nem helyi jellegű, szerinte az egész nyugati világ áll szemben az oroszokkal.

Vulin: nem nevelnek át minket olyanok, akik Bandera és Pavelic követői

A szerb belügyminiszter is reagált az ukrán képviselő szavaira. Aleksandar Vulin kijelentette, hogy Szerbiát nem fogják átnevelni azok, akik Ante Pavelic és Stepan Bandera követői.

Pavelic a horvát usztasa mozgalom alapítója és vezetője, a második világháború során a náci Németország által fenntartott Független Horvát Állam vezetője, Bandera pedig egy ukrán politikus volt, a nyugat-ukrajnai nemzeti mozgalom vezető személyisége. Ő volt az Ukrán Nacionalisták Szervezetének vezetője. Élükön Banderával kiáltották ki 1941. június 30-án Lvivben a független Ukrajnát.

Vulin a Politika szerb napilapban megjelent cikkben azt is mondta, hogy

„az Ukrajnában lévő gonoszság jelentős része azoktól a személyektől származik, akik a horvátokkal közösen osztják azokat ez elveket, amelyek korábban Sztálingrádig vezették őket”.

A szerb belügyminiszter szerint a horvátok azért vetik meg Vucicot, mert a nagyapja a háborúban a másik oldalon állt, így a horvát szélsőjobboldali usztasa mozgalom egyik ellensége volt. Az ukrán parlamentben pedig azért nem szívlelik az államfőt, mert Szerbia nem vált az oroszellenes propaganda részévé. Vulin hozzátette: úgy véli, elsősorban azt nem tudják megbocsájtani Vucicnak, hogy független és szerb politikát folytat.

„Az Aleksandar Vucic vezette Szerbiát senki nem fogja átnevelni, főként nem Pavelic és Bandera követői. Tisztában vagyok vele, hogy mennyire zavarja őket, hogy egy szabad és bátor vezetője van Szerbiának” – nyilatkozta a belügyminiszter.

Vulin hozzátette: a szerbek büszkék az elnökükre, mert saját maguk választották meg őt, mert Szerbiában szabad választásokat szoktak tartani. Az elnökről így döntenek, nem pedig tereken, vagy a Majdánon nevezik ki – tette hozzá.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

serbia, ukraine, vulin