Megtiltják a klinikán a nemekre vonatkozó kifejezéseket

Megtiltják a klinikán a nemekre vonatkozó kifejezéseket

Az egészségügyi intézményben már nem lehet olyan kifejezéseket használni, mint "apa", "anya", "fiú", "lány", "hölgy" vagy "úr". Ezek helyett már gendersemleges módon kell hivatkozni az emberekre.

MONDE 14 JUILLET 2022 10:27

Az egyik közösségi oldal szúrta ki, hogy az Egyesült Államokban egy klinikán új szabályokat vezettek be a dolgozóknak annak kapcsán, hogy milyen módon lehet hivatkozni az emberekre. A klinika az interneten ismertette a legújabb magatartási kódexet.

Ennek megfelelően már nem szabad úgy hivatkozni valakire, mint „feleség”, „férj”, „barát” vagy „barátnő”. A helyes kifejezések ezek helyett a „házastárs” vagy „partner”. Szintén tiltott szavak az „anya” és az „apa”, helyettük a „szülők” szót kell használni, míg a „fiú” és „lány” szavak helyett egyszerűen a „gyerek” vagy „gyerekek” megnevezés az elfogadott.

A kórház alkalmazottai továbbá az „uram” és „hölgyem” megszólítást sem használhatják, ezek helyett az „ember” vagy a „kolléga” megszólítás a követendő. Az pedig már a világ legtermészetesebb dolga az Egyesült Államokban, hogy a férfiakra és a nőkre vonatkozó „she” és „he” névmások helyett mindenkinek a „they” semleges névmást kell használnia.

Az emberek szerint röhejes a klinika új szabályozása, az erről szóló bejegyzés alatt már az elképzelést is nevetségesnek és felháborítónak találják. Volt, aki gúnyosan azt írta egy kommentben, hogy „keményem megdolgoztam az „apa” címért, és büszkeségjelvényként viselem”.

Egy másik pedig arról írt, hogy szerinte nem az a legszomorúbb az egészben, hogy ilyen kifejezéseket kell használni a rendes szavak helyett, hanem az, hogy ha valaki nem tesz eleget ezeknek az „ajánlásoknak”, akkor úgy kezelik, mintha kirekesztő lenne és megrovásban részesítik.

Egy nő pedig arról számolt be, hogy már a nőgyógyásza is megkérdezi tőle, hogy férfi vagy nő.

Egy másik nő szerint a legtöbb kórházban hasonló plakátokkal találkozni, az alkalmazottaknak pedig különböző tréningeken kell résztvenniük, amelyek a sokszínűségről szólnak.

De volt aki arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a zavaros szabályok megtéveszthetik az orvosokat a jelentésekben, ami miatt esetleg félrekezelhetnek valakit.

MONDE

Mots-clés:

clinic, lgbt community, usa