Migránsokat engedne be Olaszország az idénymunkák elvégzésére

Hiába vesztette el a világszerte számos ember, így számos olasz is a munkáját, mégsem őket hívná a kormány a földekre elvégezni az idénymunkát, más országokhoz hasonlóan. Az olasz vezetés helyette migránsokat fogadna be az országba és őket küldenék ki dolgozni, számol be róla a jobboldali párt, az Olasz Testvérek egyik politikusa.

NAGYVILÁG 2020. ÁPRILIS 17. 17:52

Az Olasz Testvérek honlapján jelent meg a párt politikusának, egyben az olasz képviselőház alelnökének, Fabio Rampellinek a véleménye az olaszországi idénymunkáról. A politikus szerint a koronavírus-járvány közepette az olasz kormány mintegy 600 ezer illegális migránsnak adna munkát a földeken, miközben az országban számtalan olasz állampolgár vált munkanélkülivé. Teresa Bellanova agrárminiszter a tervek szerint beengedné az illegális bevándorlókat Olaszországba az ezt tiltó rendelet ellenére.

Rampelli arra is felhívja a figyelmet, hogy a migránsok már egyébként sem veszik figyelembe a kijárási korlátozásokat, a befogadóközpontok és egyéb otthonok körül ugyanis számtalanszor gyülekeznek. Éppen ezért nem is érti a politikus, hogy az olasz kormány miért akarja velük feltölteni az üres idénymunkás helyeket, miközben ezt meg lehetne oldani teljesen legális úton úgy, hogy a saját állampolgáraikat is kisegítsék.

Más európai országokban egyébként pontosan így oldják meg a kormányok az idénymunka kérdését, ahogyan azt Rampelli szerint kellene. Azaz azokat az embereket hívják dolgozni a földekre, akik a járvány miatt munka nélkül maradtak, így is próbálva valamiféle bevételhez juttatni őket. Nagy-Britanniában az ilyen felhívásra több tízezren válaszoltak, köztük egyetemisták vagy a vendéglátásban dolgozók. De Franciaországban is a munka nélkül maradtak segítségét kérte az agrárminiszter, amit meg is kapott, ott szintén számtalan francia állampolgár vállalta, hogy kimegy dolgozni a földekre. Ezt a megoldást nem alkalmazta azonban például Németország, ahol a helyi munkaerő helyett inkább külföldről reptetik be az idénymunkásokat, vállalva a kockázatokat.

NAGYVILÁG

Címkék:

agriculture, brothers of italy, coronavirus, illegal migrants, italy, lockdown, seasonal work