Milliókkal támogatja a kormány a kiskorú migránsokat befogadó megyéket

Milliókkal támogatja a kormány a kiskorú migránsokat befogadó megyéket

Jelentős pénzügyi támogatást jelentett be a francia vezetés azon megyék számára, amelyek 2021-ben több kísérő nélküli kiskorú bevándorlót fogadtak be, mint 2020-ban, a támogatás mértéke személyenként 6000 euró.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. NOVEMBER 23. 17:00

Kivételes állami támogatást különített el a francia kormány azon megyék számára, ahol a 2020-as adatokhoz képest több úgynevezett „kísérő nélküli kiskorú migránst” fogadtak be a tavalyi évben, a támogatás teljes összege meghaladja a hárommillió eurót, ami a 2020-as évre vonatkozó összegnek csaknem a kétszerese.

A francia igazságügyi minisztérium honlapján közzétett adatok alapján 2020-ban összesen 276 kísérő nélküli kiskorú bevándorlót fogadtak be a franciaországi megyék. Közülük a legtöbbet Rhône megyében helyezték el, a nyilvántartás szerint 157 fő került ide, amiért a térség összesen 942 000 eurós támogatást kapott.

A minisztérium által 2022. november 21-én közölt statisztikákból kiderül, hogy

2021-ben országos szinten összesen 510 kiskorú migránst fogadtak be a francia megyék, amiért 3 060 000 eurós anyagi támogatás járt. A legtöbb kísérő nélküli kiskorú a Párizzsal szomszédos Seine-et-Marne megyébe került, itt 263 főt fogadtak be, amiért a térség 1 578 000 eurót kapott, tehát az ország összes megyéje között szétosztott pénznek több mint a fele ide került. A második helyen az ország nyugati részén lévő Charente-Maritime megye lett 474 000 eurós támogatással, a harmadik pedig a keleten lévő Ain megye, mely 264 000 eurós állami támogatást kap.

A minisztérium statisztikáiból az is kiderül, hogy a koronavírus járvány előtti időszakban, 2019-ben összesen 16 760 kísérő nélküli kiskorút vettek nyilvántartásba, 2020-ban ez a szám visszaesett 9524-re, majd 2021-ben ismét emelkedésnek indultak a számadatok, tavaly ugyanis összesen 11 315 kísérő nélküli kiskorút vettek nyilvántartásba a francia hatóságok.

Az éves jelentés szerint többségük 94,8 százalékuk fiú és főként afrikai származásúak, elsősorban Maliból, Guineából, Elefántcsontpartról, Algériából és Tunéziából érkeztek Franciaországba.

A kísérő nélküli kiskorú migránsok rengeteg politikai vitát generáltak Franciaországban, mivel sok esetben kiderült, hogy a magát 18 év alattinak valló migráns valójában nagykorú, csak azért hazudott az életkoráról, hogy elkerülje a jogi felelősségre vonást abban az esetben, ha valamilyen bűncselekményt követ el.

Márpedig sok bűncselekményhez van közük, mivel gyakran beszervezik őket a bűnszervezetek. Az esetek nagy részében kábítószerfüggő fiatalokról van szó, akik a betevő adagjukért cserébe bandába verődve fosztogatnak. 2020 szeptemberében nagy felháborodást keltett, amikor a fővárossal szomszédos Yvelines megyében tizenegy 11 és 16 év közötti, iratokkal nem rendelkező, magukat marokkóinak mondó kiskorú szembeszállt az őket letartóztatni kívánó rendőrökkel, egyikük úgy megrúgta az egyik rendőrt, hogy a férfi kórházi ellátásra szorult. A bandatagok között egészen fiatal, 11-12 éves gyerekek is voltak, a történtekről a Le Parisien nevű lap számolt be annak idején.

A rendőrség és az igazságszolgáltatás tehetetlen azokkal a bűnöző gyerekekkel szemben, akik valóban kiskorúak, mert hiába veszik őket őrizetbe, a koruk miatt nem büntethetőek. Az esetek nagy részében állami befogadóközpontba viszik őket, de onnan másnapra megszöknek. Pontosan ez történt a november közepén Toulonban kikötött Ocean Viking nevű migránsmentő hajó 18 év alatti utasainak esetében is, a 44 kiskorú migránsból 26 már az elhelyezésük másnapján kereket oldott.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

decree, france, migrants, millions of euros, minors, state subvention