Őrizetbe vették a belügyminiszter közeli rokonát

Gérald Darmanin unokahúga ellen az a vád, hogy egykori élettársa segítségével olyan aktákba nyert betekintést, amelyekhez csak a rendőröknek és csendőröknek lett volna hozzáférésük.

HOT NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 30. 09:27

Felettébb kínos, a francia belügyminisztert érintő incidensre hívja fel a figyelmet az Rtl.fr. A hírportál tudomására jutott ugyanis, hogy a Dordogne megyei rendőrség őrizetbe vette Gérald Darmanin féltestvérének a lányát. A fiatal nő ellen az a gyanú, hogy olyan nyilvántartási adatokhoz fért hozzá, amelyekbe csak a rendőrség és a csendőrség tagjainak lett volna betekintése.

Sajtóértesülések szerint a nőt azzal gyanúsítja az ügyészség, hogy kérésére egykori párja, aki csendőr, 2022 év végén olyan dokumentációba nyert betekintést, mint a körözött személyek aktái (FPR), a bűnügyi nyilvántartás dokumentumai (TAJ) és a vezetői engedélyek nemzeti nyilvántartása (FNPC), továbbá a folyamatban lévő eljárások.

A fiatal nőt ezen felül azzal is vádolják, hogy nyilvánosan viselte korábbi önkéntes csendőr egyenruháját, ám ezt jogtalanul tette, mert akkor már nem volt önkéntes csendőr. Az Rtl értesülései szerint ez önmagában is olyan bűncselekménynek számít, amiért 6 hónap börtönbüntetéssel és 75 ezer eurós pénzbírsággal is büntethető a belügyminiszter testvérének lánya.

Ami egykori élettársát, a csendőrt illeti, ő még ennél is súlyosabb büntetésre számíthat, ha bűnösnek találják, A Büntető Törvénykönyv szerint ugyanis akár öt év szabadságvesztéssel és 300 ezer euró pénzbírsággal is büntethető az a rendőr vagy csendőr, aki személyes indítékból, bármilyen jogi alapot nélkülözve betekint egy aktába.

A France Bleu értesülései szerint a két gyanúsított őrizetbe vétele csütörtök reggelig meghosszabbítható. A lap megkeresésére sem a Périgueux-i ügyészség, sem a Belügyminisztérium nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

HOT NAGYVILÁG

Címkék:

custody, france, gerald darmanin, niece