Pánikolnak a demokraták, mert új tulajdonba kerül a Twitter

Pánikolnak a demokraták, mert új tulajdonba kerül a Twitter

A szenátus demokrata politikusai azért pánikolnak, mert egy olyan szabadgondolkodó, mint Elon Musk megveszi a Twittert a liberálisoktól.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. MÁJUS 2. 12:46

Bombaként robbant a napokban a hír, miszerint a Twitter igazgatótanácsa megegyezett a milliárdos Elon Muskkal a vállalat megvásárlásáról. A világ leggazdagabb embere a Twittert magáncéggé alakítja, és kivezeti a New York-i tőzsdéről. Musk éles hangon bírálta a Twittert, mondván, hogy a vállalatnak jobban kellene igazodnia az alkotmány első kiegészítéséhez. Egy másik, korábbi posztjában pedig szavazást indított, amelyben az emberek elmondhatták a véleményüket arról, hogy a Twitter követi-e azt az alapelvet, miszerint „a szólásszabadság elengedhetetlen egy működő demokráciához”. A válaszadók 70 százaléka úgy vélte, hogy a Twitter erősen részrehajló és cenzúráz.

Egy felhasználó továbbgondolta Elon Musk kérdését, és arról indított voksolást, hogy Joe Biden követi-e azt az elvet, miszerint „az elnök elengedhetetlen egy működő kormányhoz”. A válaszadók több mint 84 százaléka szerint az Egyesült Államok elnöke nem tartja be az alapelvet.

Egy másik felhasználó gúnyos mémmel reagált a Twitter tulajdonosváltására. „Elon Musk végre szabadon engedi a kék madarat” – emlékeztetett a tweet írója arra, hogy mi volt az eredeti célja a közösségi oldalnak és mivé vált az elmúlt időszakban.

A demokrata szavazók és a baloldali politikusok ugyanakkor pánikrohamot kaptak a hír hallatán. A demokrata törvényhozók annyira félnek, hogy az emberek újra szabadon elmondhatják a véleményüket, hogy meghallgatásokat kérnek Musk közösségi médiavállalattal kapcsolatos terveiről. Szerintük fontos, hogy a szenátorok megismerjék a moderálás irányát és a lehetséges cenzúrapolitikát, amelyet Musk az új cégével kapcsolatban elképzel.

„Ez egy olyan technológia, amely központi szerepet játszik a demokrácia és a gazdaságunk szempontjából, és fontos, hogy az amerikai nép képviselői hallják, hogy az új tulajdonosok mire kívánják használni ezt a technológiát”

-magyarázta Ed Markey demokrata szenátor, hogy szerintük miért van szükség Elon Musk beszámolójára.

Amíg a demokraták pánikolnak, addig a republikánusok nyugodt tekintetekkel figyelik az eseményeket. Ted Cruz texasi szenátor szerint Musk tulajdonlása „évtizedek óta a legnagyobb fejlemény lesz a szólásszabadság szempontjából”.

„Megvan az oka annak, hogy a Big Tech liberálisok el akarják hallgattatni a konzervatívokat. Tudják, hogy a szabadság és a szabad vállalkozás győz!”

-jelentette ki republikánus szenátor.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

democrats, elon musk, republicans, twitter, usa