Koszovó szerint Moszkva destabilizáná a Balkánt – nem várható enyhülés a szerb-koszovói konfliktusban

Koszovó szerint Moszkva destabilizáná a Balkánt – nem várható enyhülés a szerb-koszovói konfliktusban

Nem kecsegtet túl sok reménnyel a szerb-koszovói párbeszéd újabb fordulója Brüsszelben, sőt a nyilatkozatokból ítélve egyre puskaporosabb a hangulat. Albin Kurti pristinai miniszterelnök szerint minden megoldás szóba jöhet, amely a kölcsönös elismerést eredményezi a dialógus végén. A szerb fél ezzel szemben a meglévő megállapodások végrehajtásáról tárgyalna, így a Szerb Községek Közösségéről is és továbbra sem fogadja el déli tartománya függetlenségét.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 17. 06:00

Csakis a kölcsönös elismerésről tárgyalna Koszovó

A szerb-koszovói határokhoz kihelyezett barikádok mögül akár lőhettek is volna az arra haladó emberekre vagy gépjárművekre. Erről beszélt a pristinai kormányfő mielőtt a héten Brüsszelbe utazna. A tervek szerint egy hosszabb időszak után, most először tárgyal el egymással Albin Kurti és Aleksandar Vucic szerb államfő. A Kosovo online hírportálon közölt interjúban az albán politikus azt mondta: a július végi, augusztus eleji feszültséget Belgrádban tervezték meg.

A Soros Györggyel és fiával, Alex-szel is jó kapcsolatokat ápoló albán politikus gyanújának adott hangot, miszerint Oroszországnak is köze lehet a konfliktushoz, amely azért tört ki, mert a pristinai kormány augusztus elsejétől a reciprocitás elve alapján nem akarta elfogadni a szerbiai dokumentumokat, azok helyett egy sajátos okmányt adott volna, a szerbeket így kényszerítették volna rá, hogy ismerjék el a koszovói intézményrendszert. A szerbek erre nem voltak hajlandók.

Albin Kurti hangsúlyozta: Moszkva Szerbiát használja fel arra, hogy destabilizálja a Balkánt és támadás induljon Koszovó ellen. A miniszterelnök kijelentését azzal próbálta igazolni, hogy szerinte Szerbia függ Oroszországtól. A Szerbiai Kőolajipari Vállalat többségi tulajdonosa a Gazprom, a belgrádi parlamenti képviselők többsége Moszkva-barát, s Szerbia fegyvereket is kap az oroszoktól. Emellett történelmi kulturális partneri viszony létezik a szerbek és Oroszország között – húzta alá az albán politikus.

Belgrád békét és stabilitást akar

A pristinai miniszterelnöknél sokkal békülékenyebb hangot ütött meg a szerb elnök. Aleksandar Vucic úgy fogalmazott, egyetlen célja van a brüsszeli útnak, ez pedig a béke és a stabilitás megőrzése a térségben.

Az államfő miután részt vett az újonnan gyártott szerb fegyverek bemutatóján, azt mondta, Szerbia nem fenyeget senkit és semmit, csak a nemzetközi szabályok és jogi normák betartását akarja biztosítani – az 1244-es ENSZ-határozattól, amely 1999-ben lezárta a koszovói háborút, egészen a 2013-ban megkötött brüsszeli megállapodásig. Emellett azonban minden más témakörre nyitott Belgrád – tette hozzá Vucic.

kép: Facebook

Puskaporos a hangulat a tárgyalások előtt

A szerb belügyminiszter szerint Albin Kurtinak egyetlen célja van Brüsszelben, mégpedig az, hogy igazolja a koszovói szerbek elleni tetteit. Aleksandar Vulin a találkozó előtt kiadott közleményében úgy fogalmazott: olyan emberrel a legnehezebb beszélni, aki nem is akarja meghallani a másik szavát.

„A nyugati demokráciák, ahogy Kurti nevezi őket, a Jugoszlávia elleni erőszakkal megpróbáltak államot létrehozni az ENSZ ideiglenes igazgatása alá tartozó területből, de nem jártak sikerrel. Remélem, hogy legalább annyi erőfeszítést tesznek majd azért is, hogy rákényszerítsék a saját pártfogoltjukat, hogy tárgyaljon és ne gerjesszen harcokat” – mondta Vulin.

Közben már a koszovói albánok egymás közt is vitatkoznak. Ramush Haradinaj, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg korábbi vezéralakja, volt miniszterelnök csalással vádolta meg Kurtit, amiért szerinte a kormányfő egy meg nem támadásról szóló szerződést kíván kötni Belgráddal Brüsszelben.

Az uniós közvetítéssel zajló csütörtöki párbeszéd napirendjét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

kosovo, kurti, serbia, vucic