Rengeteg vállalkozó került a csőd szélére az elszabaduló energiaárak miatt

Rengeteg vállalkozó került a csőd szélére az elszabaduló energiaárak miatt

Az egyik áramszolgáltató 500 százalékos emelést jelentett be, így a kisebb vállalkozások egy jelentős része várhatóan nem tud majd lépést tartani az árakkal.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 11. 10:22

Nemrég derült ki, hogy 2023-tól újabb drasztikus áremelésre kell számítani az energiaszektorban Németországban, így például az áramhoz újabb történelmi rekordáron lehet majd hozzájutni. Az Envia Mitteldeutsche Energie – amely a legnagyobb regionális szolgáltatónak vallja magát – bejelentette, hogy 2023 januárjától 500 százalékkal emeli a kereskedelmi fogyasztóknak szánt áramdíjat – idézi fel a Junge Freiheit lap. Az Envia többek között a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságot okolta a kényszerű emelésért, de úgy vélik, hogy a „politikai feszültségek és válságok” is felfelé hajtják az árakat. Emellett a kedvezőtlen időjárást is megemlítették az okok között.

„Az időjárás miatt tavaly Németországban kevesebb villamos energiát termeltek megújuló energiaforrásokból. Ezt más energiaforrásokból – többek között földgázból és szénből – származó villamosenergia-termeléssel kellett ellensúlyozni. A földgáz árának meredek emelkedése és a szénből történő villamosenergia-termeléshez szükséges tanúsítványok magas ára drágítja a termelést.”

– írja a nagyvállalat a közleményében. A cég máskor az atomerőművek leállításával magyarázta az árnövekedést. „Németországban az év végén három atomerőművet teljesen lekapcsoltak a hálózatról. Ezt a villamosenergia-hiányt is be kell pótolni” – vélekedik az áramszolgáltató. A tervek szerint a fennmaradó három német atomreaktort 2022 végén állítják le. A BILD újság felmérése szerint a többség ezt most elutasítja. 50 százalékuk úgy véli, hogy a jelenlegi energiaválságra való tekintettel van értelme visszatérni az atomerőművekben történő villamosenergia-termeléshez, míg 33 százalékuk további atomerőművek építését támogatja.

Hogy mekkora problémát jelent az ársokk Németországban, jól mutatja az is hogy a kelet-németországi vállalkozók még soha nem voltak olyan közel a gazdasági csődhöz, mint most. Sokan ugyanis már a mostani árakkal is alig bírnak el, a következő emelés pedig már végzetes lehet a megélhetésüket tekintve.

„Ki akarják húzni konnektorból a kis- és középvállalkozásokat”

– mondta a Bild újságnak Maik Biedermann, aki egy olyan vállalatot vezet, amely mezőgazdasági gépekhez gyárt alkatrészeket és összesen 35 embert foglalkoztat. Biedermann évi félmillió eurós többletköltséggel számol. Úgy véli, hogy

„ahhoz, hogy megkeressük a pénzt, 20-30 százalékkal kellene emelnünk az árakat”.

Az ilyen kisebb méretű vállalkozások óriási hátrányban lesznek a következő áremelés után és tisztességtelen feltételek mellett kell versenyeznie a külföldi piaci szereplőkkel. „Nem tudom, hogy az ügyfeleim elfogadják-e a magasabb árakat, vagy a jövőben külföldön vásárolnak majd, ahol olcsóbb az áram” – mondta Maik Biedermann.

Ahogy arról a V4NA a napokban beszámolt, a német energiaszektorban olyan mértékű áremelkedés történt az utóbbi hónapokban, hogy rengetegen dönteni kényszerülnek az étel és a rezsiszámlák között. Azok, akik gázzal fűtenek Németországban – mint a háztartások fele – és közvetlenül a szolgáltatónak fizetnek, a következő hónapokban még részesülhetnek a tavalyi árgaranciából. Nemsokára azonban újabb emelés következik, ami már súlyos többletköltséget jelenthet a háztartásoknak, miután aláírják az új szolgáltatói szerződéseket.

Egy négytagú, 20 000 kilowattórát fogyasztó család esetében ez a jelenlegi árakon évi 1400 eurós többletköltséget jelent – számolta ki a Verivox fogyasztói portál. Ez egy kéttagú háztartás esetében 720 euró, egy egyedülállónak pedig 300 euróval emelkedne az összkiadása évente. Ráadásul mindez még tovább is emelkedhet, ha az új szerződés aláírásáig tovább növekszik az infláció.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

bills, energy crisis, germany, inflation