Rohamosan csökken a keresztények száma

Egy kutatás szerint, ha továbbra is ilyen mértékben csökken a keresztények aránya az országban, akkor nemsokára akár kisebbségbe is kerülhetnek az Egyesült Államokban.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 16. 06:01

A Pew Research Center a kereszténység helyzetéről szóló kutatásában nem zárja ki, hogy a vallásnak lehet reneszánsza Amerikában, azonban az adatok azt mutatják, hogy 2070-re a keresztények kisebbségbe kerülhetnek az Egyesült Államokban. A vallás elhagyása leginkább a 15 és 29 év között történik, a keresztények további 7 százaléka pedig 30 éves kora után válik meg a hitétől.

A vallási identitásról és a vallásról szóló, 1972-ig visszamenőleg végzett felméréseket elemezve, a kutatók előrejelzéseket készítettek a vallásossággal kapcsolatban, és megpróbálták 2070-ig előrevetíteni a vallásos személyek arányát az Egyesült Államokban. Az adatokat, amelyekkel rendelkeznek a Pew a saját, 2019-ben 15 000 felnőtt körében végzett felmérésével is kiegészítette, és arra jutottak, hogy a jelenlegi tendencia megállíthatatlan: az emberek eltávolodnak a vallástól. A Pew szerint a kérdés nem az, hogy a kereszténység hanyatlani fog-e, hanem az, hogy milyen gyorsan és milyen mértékben, ugyanis a közzétett új tanulmány szerint 2070-re a keresztények valószínűleg az USA lakosságának kevesebb mint felét fogják alkotni.

Jelenleg az emberek 64 százaléka vallja magát kereszténynek, de a kereszténynek neveltek közel egyharmada a kutatások szerint végül vagy vallástalan lesz, vagy nem lesz hajlandó nyilatkozni erről a kérdésről a felmérésekben. Emellett a vallás nélkül nevelteknek 21 százaléka válik kereszténnyé. Ha ez a tendencia fennmarad, akkor nagyjából fél évszázad múlva az amerikaiaknak csak körülbelül 46 százaléka fogja magát kereszténynek vallani. Ha pedig gyorsul a kereszténységtől és a vallástól való elfordulás, akkor a magukat kereszténynek vallók aránya akár 35 százalékra is csökkenhet.

Úgy tűnik azonban, hogy a kereszténységet elhagyók közül kevesen csatlakoznak más vallásokhoz. Amerikában ma a zsidók, a muszlimok, a hinduk és az összes nem keresztény vallású személy a lakosság mintegy 6 százalékát teszi ki. Az előrejelzések szerint összességében a nem keresztény vallásúak száma 2070-re megduplázódik Amerikában, főként a gyermekvállalás és a vallásos nevelés révén. Arra is rámutatnak, hogy a vallás elhagyása mellett az is hozzájárul a keresztények arányának a csökkenéséhez, hogy csökken a keresztények születésszáma és egyre több a nem keresztény bevándorló.

Az egyik ok, ami miatt egyre többen hagynak fel a vallás gyakorlásával, a felekezetek liberalizációja lehet, írja a tanulmány. Eszerint az érvelés szerint, ha egy egyház ugyanazokat a kérdéseket és aggodalmakat hangsúlyozza, mint a baloldali politikai aktivisták, akkor nincs ok arra, hogy az egyházhoz tartozással járó többletmunkát elvégezzék a polgárok. Ezt az elméletet támasztja alá a United Church of Christ felekezetének az esete. Ez a csoport hagyta jóvá először az azonos neműek házasságát, aminek következményeként a döntést követő 17 év alatt a híveinek több mint 40 százalékát elvesztette.

NAGYVILÁG

Címkék:

religion, united states of america