Saját kárára önti az USA a fegyvereket Ukrajna zsebébe

Egy nemrégiben megjelent elemzés szerint azzal, hogy az Egyesült Államok hatalmas mennyiségű fegyvert küld Ukrajnába, jelentősen csökkenti a saját védelmi képességeit.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 2. 07:08

A nyilvánosságra hozott dokumentum arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi állapotok szerint az USA-nak kevesebb mint egy hét alatt elfogynának a nagy hatótávolságú, precíziós irányítású lőszerei egy Kínával vívott háborúban.

Seth Jones, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) egyik vezetője kifejtette, hogy „a hatékony elrettentés részben azon múlik, hogy elegendő lőszer- és egyéb fegyverrendszer-készlettel rendelkezik-e egy ország”. Ezek a kihívások nem újak. Ami azonban most más, az az, hogy az Egyesült Államok közvetlenül segíti Ukrajnát az Oroszországgal vívott háborúban, ami a második világháború óta a legnagyobb szárazföldi háború Európában, miközben a feszültségek egyre nőnek Kína és az Egyesült Államok között.

Elbridge Colby, a Trump-kormányzat egyik vezető védelmi tisztviselője nemrég pedig azt írta a közösségi oldalán, hogy „a tiltakozások ellenére egyre világosabb, hogy Ukrajna valóban elvonja a figyelmet a prioritásunkról, ami Ázsia, Kína és Tajvan. Elismerhetjük ezt, és megpróbálhatunk alkalmazkodni, vagy tagadhatjuk, és később megfizethetjük ennek az árát”. Hozzátette, hogy „különösen fontos, hogy számoljunk a valósággal, mert az ukrajnai háború nem úgy néz ki, hogy egyhamar véget ér, és a Tajvan feletti katonai egyensúly romlik”.

Mike Pompeo volt külügyminiszter egyetértett azzal, hogy az amerikai hadseregnek fel kell készülnie egy esetleges kínai invázióra.

„Nem tudom, hogy 2024 vagy 2025-ben jön-e el az a pillanat, de keményen kell dolgoznunk, fel kell állítanunk a katonai rendszereinket, és aztán gőzerővel kell dolgoznunk, hogy tovább építkezzünk, együttműködve a térségbeli szövetségesekkel és partnerekkel, hogy elrettentsük Kínát Tajvan lerohanásától” – mondta a külügyminiszter.

Egy nemrégiben készült amerikai kormányzati jelentés szerint pedig az ukrajnai háború máris lassítja az amerikai erőfeszítéseket Tajvan felfegyverzésére, ugyanis az Egyesült Államok hadiipara nem képes ilyen mennyiségben fegyvereket gyártani.

A jelentés szerint a tankgyártó kapacitások például jelenleg a maximumon vannak, ugyanis az ohiói Limában csak egy összeszerelő üzem van, amely már el van foglalva Tajvan és Lengyelország új tankrendeléseivel. Tajvan 108 M1A2-es harckocsit rendelt 2019-ben, és az első példányokat várhatóan 2024-ben szállítják le, Lengyelország pedig 250 M1A2-es harckocsit rendelt, amelyeket 2025-től szállítanak le.

A CSIS arra figyelmeztetett, hogy az amerikai ipar jelenleg nincs felkészülve egy Kínával vívott elhúzódó háború támogatására. Emellett pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy az amerikai fegyverek gyártása is Kínából származó anyagoktól függ, ami sebezhetővé teszi az Egyesült Államokat és a tőle függő szövetségeseket is.

„Az amerikai védelmi ipar nincs megfelelően felkészülve a mostani kihívásokra. Jelenleg olyan tempóban működik, mintha a világban béke lenne. Ezek a problémák különösen aggasztóak, mivel Kína óriási beruházásokat hajt végre a lőszerek terén és egyes amerikai kormányzati becslések szerint öt-hatszor gyorsabban szerez be csúcstechnológiájú fegyverrendszereket és felszereléseket, mint az Egyesült Államok” – tette hozzá a CSIS.

A haditengerészet vezetői is a közelmúltban aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna felfegyverzése megnehezítheti az amerikai haditengerészet megfelelő felfegyverzését.

NAGYVILÁG

Címkék:

taiwan, ukraine war, united states of america, weapons