Sok francia kénytelen változtatni étkezési szokásain az infláció miatt – videó

Sok francia kénytelen változtatni étkezési szokásain az infláció miatt – videó

A statisztikai hivatal adatai szerint márciusban tovább nőtt az élelmiszer infláció mértéke, ami miatt a lakosság több mint fele kénytelen lemondani bizonyos dolgokról. Az egyik legnépszerűbb jobboldali politikus szerint a helyzetet előre lehetett látni, de a kormány nem tett és továbbra sem tesz semmit.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2023. ÁPRILIS 8. 11:26

Nem lassul az élelmiszer infláció üteme Franciaországban, az INSEE statisztikai hivatal adatai szerint márciusban 15,8 százalékkal kellett többet fizetni az élelmiszerekért, mint tavaly ilyenkor. A drágulás még ennél is nagyobb mértékű volt a friss élelmiszerek esetében, 16,6 százalék. Összehasonlításképp idén januárban 13,3 százalékkal kellett többet fizetni az élelmiszerekért a tavalyi év azonos időszakához képest, a friss áruk drágulása pedig 10,2 százalékos volt. Februárban a 2022-es év azonos periódusához képest 14,8 százalékkal drágultak az élelmiszerek, a friss áruk pedig 15 százalékkal.

Érdekes megjegyezni, hogy összességében lassult Franciaországban az infláció üteme, idén januárban 6 százalék volt, ezt követte februárban egy 6,3 százalékos áremelkedés, majd márciusban 5,6 százalék volt a fogyasztói áremelkedés, ám az élelmiszerek esetében továbbra is emelkedő tendencia mutatkozik.

Az egyre növekvő mértékű élelmiszer infláció arra készteti a lakosságot, hogy változtasson étkezési szokásain, a BFMTV hívta fel rá a figyelmet, hogy a franciák több mint fele, 51 százalék lemondott az aperitifek mellett elengedhetetlennek számító sós és édes rágcsálni valókról, mivel rettentően felment az áruk.

Az élvezeti cikkek nagy vesztesei Franciaországban az inflációnak, a negyedik helyen állnak azon a listán, mely a lakosság által került ételeket és italokat sorolja fel, az élen az alkoholos italok és a friss hal áll. A BFMTV értesülései szerint 2020-ban átlagosan 66 eurót költött chipsre és egyéb nassolni valóra egy francia háztartás.

Az élelmiszer infláció azonban nem csak az élvezeti cikkek fogyasztásának visszaesésében mutatkozik meg, a 20 minutes hírportál számolt be róla, hogy az étkezési zavarokkal küzdőket is próbára teszi.

A portálnak nyilatkozó táplálkozástudományi szakember, Clément Vansteene felhívja rá a figyelmet, hogy az élelmiszerek drágulása miatt sokan attól tartanak, hogy nem lesz majd elég étel a boltokban, ami egyes betegeknél akár visszaesést is eredményezhet, az inflációnak tehát ilyen módon közvetve az egészségre káros hatása is lehet. További egészségromlást okozhat az anorexiás betegeknek az a tendencia, hogy a megnövekedett élelmiszerárakat használják fel ürügyként a nem evésre, ami szintén kockázatos lehet egyes betegek esetében.

Az egyik legnépszerűbb ellenzéki politikus, Marine Le Pen is nyilatkozott a témával kapcsolatban, elmondása alapján ő már több mint egy éve figyelmeztetett a közelgő élelmiszer inflációra. Le Pen szerint számos intézkedést kellett volna tenni a lakosság védelme érdekében, de a kormány, mivel nem tudott előre látni, nem tett semmit, és továbbra sem cselekszik.

A jobboldali politikus véleménye szerint a helyzet kicsúszott az irányítás alól és kifogásolja, hogy a kormány semmit nem javasol ezzel a témával kapcsolatban.

Marine Le Pen azt írta a Twitteren, hogy tekintettel a helyzet sürgősségére, felszólítja a kormányt, hogy tegyen konkrét intézkedéseket a francia lakosság vásárlóerejének védelme érdekében, csökkentse villamos energia adójának mértékét és mindenekelőtt törölje el az áfát száz alapvető szükségleti cikk esetében.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

food, france, inflation, marine le pen, no more crisps