Súlyos probléma a zsidógyűlölet Nyugat-Európában

Súlyos probléma a zsidógyűlölet Nyugat-Európában

Két nyugat-európai nagyhatalomban is nagyon súlyos a helyzet, ha a zsidó közösségek biztonságáról van szó.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 4. 08:53

Németországban rendkívüli módon elterjedt az antiszemitizmus

A hatóságok szerint Németországban naponta átlagosan öt zsidóellenes bűncselekményt követnek el, ez derül ki a kormány válaszából, amelyet a német parlament baloldali pártja tett fel a kabinetnek. A kormány szerint idén eddig 1555 antiszemita bűncselekményt regisztráltak országszerte, ebből 55 esetet minősítettek erőszakos bűncselekménynek. A szövetségi kormány a válaszában az erőszakos cselekmények mellett számos más bűncselekményt is felsorol:

ilyen például a gyűlöletkeltés és uszítás, a becsületsértés, a vagyoni károkozás és az alkotmányellenes szervezetek jeleinek használata, ami többnyire a horogkereszt viselését jelenti Németországban.

A németországi zsidóság élete 2015 óta változott meg jelentősen, amikor több százezer migráns érkezett az iszlám kulturális területről Németországba. Malca Goldstein-Wolf zsidó aktivista szerint

„a muszlim zsidógyűlölet jelenti a legnagyobb veszélyt a németországi zsidó életre. Viszonylagosan jóval kevesebb az erőszakos jobboldali szélsőséges, de vannak muszlimok tömegei, akik nem félnek fizikailag megtámadni a kipát viselő zsidókat, és teljesen gátlástalanul élik ki a zsidógyűlöletüket”.

2021-ben sem volt jobb a helyzet, főleg Berlinben, ahol 661 eljárást indítottak antiszemita bűncselekmények miatt, ez óriási növekedés a 2020-as adathoz képest, ami 417 esetről számolt be.

A jelentést látva az Alternatíva Németországért (AfD) nevű jobboldali párt durva kritikát fogalmazott meg a szövetségi kormánnyal szemben.

„Az emberek szeretik figyelmen kívül hagyni az importált antiszemitizmust, amely 2021-ben ismét kitört, amikor a palesztinbarát tüntetéseken ezrek nevezték Izraelt ‘gyermekgyilkosnak’. Nem csak az AfD figyelmeztet már régóta erre a veszélyre, a Berliner Zeitung arra figyelmezteti a zsidó vallású embereket, hogy ne sétáljanak át Neuköllnben vagy más kerületekben kipát viselve, mert ott az épségüket kockáztatják”

– olvasható a párt közleményében. A politikus hozzátette, hogy a kormány “migrációs politikájának kudarcát világosan mutatja az importált iszlám antiszemitizmus. Ez annyira nyilvánvaló, hogy még a baloldali mainstream média sem képes többé elhallgatni a németországi zsidókat fenyegető, importált iszlám fenyegetést”. Az AfD arra is felhívta a figyelmet, hogy “amíg a szövetségi kormány szemet huny az ilyen jelentések felett, addig változásra sem lehet számítani”.

A tavalyi támadásoknak (3028 bűncselekmény) egyébként halálos áldozatai is voltak. A németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke, Josef Schuster ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy

“az antiszemita bűncselekmények számának tavalyi ugrásszerű növekedése mélyen megdöbbentő, de sajnos nem igazán meglepő”.

Schuster ezért úgy véli, hogy az antiszemitizmus elleni harcot “folytatni és fokozni kell minden szinten – a politikában, a tudományban és a kultúrában, a médiában, valamint az iskolákban és az egyetemeken”.

Franciaországban még rosszabb a helyzet

Az európai országok közül Franciaországban van a legnagyobb létszámú zsidó közösség, 500 000 fővel és a fentiek ellenére mégis ott érezhetik magukat legkevésbé biztonságban a zsidó vallásúak, ahogy az kiderül a londoni székhelyű Jewish Policy Research kutatóintézet által az Európai Zsidó Szövetség (EJA) megbízásából készített felmérésből is. A tanulmányt négy fő szempont alapján végezték, melyek a következők: a zsidó közösség biztonságérzése, a lakosság hozzáállása a zsidó vallásúakhoz és Izraelhez, az antiszemitizmus és végül a kormányzati teljesítmény a témával kapcsolatban, beleértve a statisztikát az antiszemita incidensekről, a holokauszt emlékhelyeket, a zsidóság biztonságára szánt költségvetést, az istentisztelet szabadságának valamint a zsidó szokások gyakorlásának biztosítását. Az eredményeket tekintve, minél alacsonyabb helyezést ér el egy ország, annál rosszabb a helyzet az antiszemitizmus tekintetében.

A felmérés összes szempontját egybe véve Franciaország a tizedik helyen végzett a tizenkét ország közül, messze lemaradva az első helyet megszerző Olaszország mögött. A cikkből az is kiderül, hogy Magyarország lett a második a listán, míg a legutolsó helyen Belgium szerepelt.

Ami a zsidó közösség tagjainak biztonságát illeti, Franciaország az utolsó helyen végzett, itt aggódnak a leginkább a biztonságukért a zsidó vallásúak, ebben a kategóriában az első helyet Dánia szerezte meg.

A legutóbbi antiszemita gyilkosság 2018-ban történt, az áldozat egy 85 éves holokauszttúlélő, Mirelle Knoll volt, akit támadója, az afrikai származású muszlim Yacine Mihoub 11 késszúrással meggyilkolt, majd felgyújtotta a holttestét. Az ügy tárgyalása 2021 novemberében volt, az elkövető életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

Egy másik kegyetlen antiszemita gyilkosság áldozata a 65 éves ortodox zsidó nő, Sarah Halimi esete szintén nagy megbotránkozást keltett. A nőhöz 2017-ben betört a szomszédja, a 27 éves migráns hátterű Kobili Traore, aki először brutálisan megverte, majd kidobta az ablakon, miközben Allahot dicsőítette.

Később a bíróság felmentette az elkövetőt, mondván, hogy a gyilkosság idején kábítószeres befolyás alatt állt és nem volt beszámítható, ezért nem büntethető.

A legmegdöbbentőbb zsidóellenes bűncselekmény 2015-ben történt Franciaországban, amikor január 9-én a Hyper Cacher nevű párizsi élelmiszerboltban az állig felfegyverzett terrorista, Amedy Coulibaly négy embert meggyilkolt, további tizenhét személyt pedig túszul ejtett.

2006-ban is nemzetközi felháborodást keltett a 23 éves Ilan Halimi meggyilkolása. A fiatalembert elrabolták, majd három hétig fogva tartotta a Barbárok elnevezésű, főleg muszlimokból álló csoport.

Egy radiátorhoz kötözték, ütlegelték és többször megkínozták, mindezt csupán a származása miatt. A banda 450 ezer euró váltságdíjat követelt a zsidó férfi gazdagnak hitt családjától.

A pénz átadására nem került sor, a félholt Ilan Halimi-re az utcán találtak rá Párizs külvárosában, testének nagy részét égési sebek borították, kórházba szállítás közben halt meg.

NAGYVILÁG

Címkék:

antisemitism, france, germany