Szabad-e az abortuszklinikák előtt imádkozni?

Büntetőfeljelentést tettek egy férfi ellen a helyi hatóságok Angliában azért, mert tavaly novemberben csendben imádkozott egy abortuszklinika úgy nevezett pufferzónájában. Közben egy német közigazgatási bíróság hasonló ügyben ellentétes döntést hozott.

NAGYVILÁG 2023. AUGUSZTUS 5. 12:41

Büntetőfeljelentést tettek egy férfi ellen a helyi hatóságok az angliai Bournemouth-ban azért, mert tavaly novemberben csendben imádkozott egy abortuszklinika úgy nevezett pufferzónájában. Az első tárgyalást augusztus 9-én tartják, írja a Premier Christian News hírportál.

Adam Smith-Connor 2022. december 13-án kapta meg az iratokat, amelyekben kifejtették, hogy egy hónappal korábban “elhunyt fiáért imádkozott” a bournemouthi Orphir Roadon található abortuszintézmény közelében, ahol pufferzóna van érvényben, ezért szabályt szegett.

Tavaly egyes helyi hatóságok közterület-védelmi rendelet (PSPO) révén pufferzónákat vezettek be az abortuszklinikák közelében. Ezek büntethetővé tesznek minden olyan cselekményt, amely az abortuszszolgáltatásokkal kapcsolatban jóváhagyást vagy kritikát fogalmaz meg, beleértve az imát vagy a tanácsadást is.

Smith-Connor, aki ma már megbánta, hogy több mint húsz évvel ezelőtt kifizette volt barátnője abortuszát, azt mondja, a klinika előtt imádkozott a saját magáért, a fiáért, akit elvesztett, és azokért a férfiakért és nőkért, akik ma nehéz döntések előtt állnak az abortusz kapcsán. Hozzátette, hogy direkt háttal a létesítménynek imádkozott, hogy ne keltse azt a benyomást, hogy közeledik a központot látogató nőkhöz vagy, hogy kapcsolatba akar lépni velük.

Jeremiah Igunnubole, az Alliance Defending Freedom (ADF) ügyvédje, aki Smith-Connor jogi védelmét segíti, azt mondta,

“A csendes ima büntetőjogi üldözésének engedélyezésével veszélyes vizekre evezünk az emberi jogok védelmét illetően az Egyesült Királyságban. A cenzúrazónák, vagy pufferzónák eredendően helytelenek, és nem hasznos jogi zavart szülnek a szabad gondolkodáshoz való joggal kapcsolatban. Mind a hazai, mind a nemzetközi jog a gondolatszabadságot régóta abszolút jogként határozza meg, amelybe az állam soha nem avatkozhat bele.”

Eközben a németországi Lipcsében működő szövetségi közigazgatási bíróság megállapította, hogy az abortuszklinikák közelében tartott békés imagyűlésekre vonatkozó korlátozások sértik az alkotmányban garantált gyülekezési szabadságot, ami jelentős győzelmet jelent a 40 nap az életért mozgalom számára. A mozgalom jogi képviseletét szintén az ADF látja el.

Dr. Felix Böllmann, az ADF európai érdekvédelmi igazgatója üdvözölte a döntést, hangsúlyozva, hogy az az alapvető jogokat erősíti. Szerinte a lipcsei bíróság megismételte, hogy a békés imavirrasztásokat nem lehet betiltani. Felszólította továbbá a szövetségi kormányt, hogy gondolja át azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyeket az abortuszszervezetek kapcsán vezettek be, írja a Christianity Daily hírportál.

A Christian Today arról számol be, hogy eközben Lisa Paus, a szövetségi családügyi miniszter továbbra is “cenzúrazónák” létesítését szorgalmazza az abortuszklinikák körül Németország-szerte.

NAGYVILÁG

Címkék:

abortion, christianity, pray