Száműzik a múzeumból a római számokat, mert sokan nem értik

Római számok helyett arab számokat használnak majd a párizsi Carnavalet Múzeumban, hogy a látogatók könnyebben megértsék azokat. Van, aki szerint ez tökéletesen bemutatja azt a „kulturális katasztrófát”, ami jelenleg a világban zajlik.

KULTÚRA NAGYVILÁG 2021. MÁRCIUS 21. 14:33

„Ez a groteszk lépés tökéletes összefoglalása a most zajló kulturális katasztrófának. Először nem tanítunk meg dolgokat az embereknek, majd meg is szüntetjük azokat, hogy akik nem ismerik ezeket, ne érezzék magukat kényelmetlenül”, kommentálta a lépést Massimo Gramellini a Corriere della Sera olasz lap szerzője.

Luciano Canfora olasz klasszika-filológus a téma kapcsán a lapban szintén elítéli ezt a „butaságot”, mely része egy „általánosabb csapásban”, ami a kultúrát éri a „politikai korrektség jegyében”.

„Kívánatos lenne egy törvényt is hozni, amely kötelező írástudatlanságot ír elő, hogy visszatérjünk a csak szóbeli kommunikációhoz”, teszi hozzá ironizálva.

A Carnavalet Múzeum vezetője, Noémie Giard a döntéssel kapcsolatban elmondta, hogy „nem vagyunk a római számok ellen, de ezek akadályt jelenthetnek a művek és a kiállítások megértésében.”

KULTÚRA NAGYVILÁG

Címkék:

museum, roman numerals