Támadások a zsidó közösségek ellen: lányiskolákat öntöttek le vörös festékkel Londonban

Berlinben zsidó otthonokat jelöltek meg Dávid-csillaggal.

NAGYVILÁG 2023. OKTÓBER 18. 11:53

Londonban, a Stamford Hill-i Vishnitz lányiskolát múlt héten csütörtökön kora reggel, míg az annak közelében lévő Beis Chinuch Lebonos leányiskolát hétfőn kora reggel öntötték le vörös festékkel.

Stamford Hillben egy igen nagyszámú zsidó közösség él, akik a judaizmus ortodox változatát vallják, írja az LBC.

A rendőrség közölte, hogy mindkét incidenst gyűlölet-bűncselekményként kezeli, bár egyelőre nem biztos, hogy összefüggnek. Egyelőre senkit sem tartóztattak le.

A bűncselekményeket rögzítették a térfigyelő kamerák, a felvételeken látható, ahogy maszkos férfiak az iskolákhoz mennek, majd festékkel öntik le a bejáratokat.

A Pinter Trust, amely a helyi zsidó közösséget képviseli, azt mondta, hogy „sokkolták” őket az incidensek. Egy szóvivőjük a Jewish Newsnak nyilatkozott: „Aggódunk a zsidó közösség elleni gyűlölet-bűncselekmények miatt, különösen azután, hogy ezt a két iskolát megrongálták, és aggódunk amiatt, ami előttünk áll.

Hálásak vagyunk a rendőrségnek, amiért fokozták a jelenlétüket, és úgy érezzük, hogy minden támogatásra szükségünk van, amit jelenleg kaphatunk, mert az emberek nagyon nyugtalanok.”

James Conway nyomozó főfelügyelő, aki a Hackney és Tower Hamlets rendőrségi tevékenységét vezeti, elmondta, az izraeli támadások óta megemelték a rendőri készültséget a környéken,

„Ezeket az incidenseket szigorúan kivizsgáljuk, és világossá tettük, hogy zéró toleranciát alkalmazunk a gyűlölet-bűncselekményekkel szemben” – emelte ki.

A zsidók elleni támadások, és az antiszemita felhangok az Izrael elleni Hamász-féle terrortámadás óta felerősödtek Európában. A palesztinbarát tüntetések és megmozdulások gyakran csaptak át Izrael-ellenes és antiszemita megmozdulásokba.

Európa több országában megemelték a terrorkészültséget, és bejelentették, hogy azokon a környékeken, ahol a zsidó közösségek élnek, megemelik a rendőri jelenlétet.

Németországban szintén többen fenyegetve érzik magukat, miután Berlinben több zsidó lakos bejárati ajtajára is felfestették a Dávid-csillagot, ami nyilvánvalóan a náci zsidóüldözés során az 1930-as években alkalmazott megfélemlítési taktikára emlékeztet, írja a RMX News hírportál.

Legalább négy ilyen esetet jelentettek a német rendőrségnek a Hamász október 7-i izraeli terrortámadása óta – számolt be a Times of Israel.

A német rendőrség közölte, hogy vizsgálatot indított az incidensek ügyében, és megerősítette a biztonsági intézkedéseket a zsidó közösség lakóhelye körül.

NAGYVILÁG

Címkék:

antisemitism, europe, jewish community