Terítéken az uniós parlamentben a világ egyik legmegosztóbb témája

A héten szavaz az Európai Parlament arról, hogy alapjoggá tehetik-e az Európai Unióban az abortuszt. A kérdésben az egész EU rendkívül megosztott, a parlamentben azonban az abortuszlobbi van többségben.

NAGYVILÁG POLITIKA 2024. ÁPRILIS 9. 04:13

Az Európai Parlament tagjai hamarosan szavazni fognak arról, hogy az abortuszhoz való jogot rögzítsék az Európai Unió Alapjogi Chartájában. Izabela Kloc, a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel párt európai parlamenti képviselője a wPolityce portálnak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy a közelgő plenáris ülésen az abortuszhoz való korlátlan hozzáférés támogatói megpróbálják majd maximalizálni jelenlegi előnyüket. Mint a képviselő rámutatott, Brüsszel korlátozni próbálja a kérdés nemzeti szintű szabályozását, ami egy újabb nagyon veszélyes támadás a tagállamok szuverenitása ellen – hívja fel a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Bár az élethez való jog védelmezői, akik közé én is tartozom, nagyon aktívak voltak a parlamenti viták során, a törvényhozásban az abortuszlobbi van többségben. Arra fognak törekedni, hogy a jogról alkotott szélsőségesen liberális elképzelésüket minden tagállamra ráerőltessék. Csak annyit tennék hozzá, hogy ez az elképzelés alapvetően antihumanista és nőellenes

– fogalmazott a jobboldali politikus. Hozzátette, hogy ha az abortuszhoz való jogot beillesztik az Alapjogi Chartába, az Brüsszelből kiindulva növelni fogja a lengyel törvényhozókra nehezedő nyomást, és alibit ad a jelenlegi kormánykoalíciónak, hogy olyan törvényeket hozzon, amelyek ellentmondanak az alkotmánynak és a törvényhozási hagyományoknak.


Margarita de la Pisa Carrió spanyol EP-képviselő is az élet védelmében szólalt fel a legutóbbi európai parlamenti vitán. Akkor arról beszélt, hogy mindannyian az emberi család tagjaiként lettünk megteremtve és a létünk nem attól függ, hogy mások elfogadják-e vagy sem.

„Tekintettel a terhesség fontosságára, nekünk, nőknek támogatásra, információra és gyengédségre van szükségünk, mert amikor tehetetlenséggel vagy nehézségekkel szembesülünk, az abortusz javaslata nem teszi lehetővé a valóban szabad és tájékozott döntést. Segítsünk a nőknek megoldani azokat a körülményeket, amelyek e drámai döntéshez vezették őket: szegénység, magány, a munkahelyük elvesztésének kockázata, félelem attól, hogy nem fogadják el őket, vagy elveszítik szabadságukat”

– jelentette ki a spanyol politikus.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

abortion, eu, eu parliament