Több ezer euróért próbálták átcsempészni az illegális bevándorlókat a határon

Több ezer euróért próbálták átcsempészni az illegális bevándorlókat a határon

Saját „királyságot” hozott létre egy embercsempész Szerbia északi részén. "Tetuáni Mohamednek" uralkodóként saját címere és pecsétje is volt – számolt be róla az N1 szerbiai televízió. A Horgos környékén létrehozott táborban több ezer migráns fordult meg az elmúlt években, abban reménykedve, hogy sikerül Európába szökniük.

HOT NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 23. 08:09

Rögtönzött táborok a határ mentén

Mohamed a marokkói Tetuánból származik – ő volt az embercsempészek egyik bandájának főnöke a balkáni országban – írja a helyi sajtó. A Horgos melletti „királyságot” novemberben, az egyik razzia során számolta fel a szerb rendőrség. Azelőtt mintegy két éven át, több ezer migráns járt ott, onnan próbáltak meg illegálisan az EU területére jutni. A csempészek több ezer eurót kértek a migránsoktól a segítségért cserébe. A bevándorlók a magyar-szerb határ mentén egy elhagyatott mezőgazdasági birtok körül több tucat sátorban voltak elhelyezve. A rögtönzött táborokban egyszerre több száz ember tartózkodott.

„Pénz nélkül nem éri meg próbálkozni”

A szerb sajtónak nyilatkozott is egy szíriai bevándorló, aki maga is járt azon a helyen. Mint fogalmazott, mielőtt odaérkezett volna azt mondták neki, hogy az egy jó hely, ahol el lehet tölteni az időt. Amikor viszont Magbul a valós környezettel szembesült, csalódnia kellett. Az inkább egy dzsungelre hasonlított – mondta a férfi.

Több ezer hamis útleveleket is kibocsátott az illegális állam. A migránsoknak csak akkor segítettek az embercsempészek, ha ilyen dokumentumuk volt. Azért viszont borsos árat kellett fizetniük a bevándorlóknak.

kép: V4NA

Magbul azt is elárulta, hogy a migránsoknak mintegy 3 000 eurót kellet fizetniük azért, hogy Mohamednél eltöltsenek pár napot. Ez idő alatt a helyi főnökök előkészítettek mindent, majd kiküldték az illegális bevándorlókat a határra.

„Ha nincs pénzed, esélyed sincs” – szögezte le a szíriai férfi, aki hozzátette, egyedül nagyon nehéz megpróbálkozni is a határátlépéssel.

Az N1 információi szerint a „királyságban” külön emberek gondoskodtak arról, hogy az odaérkezőknek legyen enni- és innivalójuk, illetve ne legyen konfliktus közöttük.

Fegyveres leszámolások, konkurenciaharc

A magyar-szerb határ mellett fekvő Horgosnál több embercsempész bandának is volt tábora. Ezek egymásnak konkurenciát jelentettek. A leglátványosabb összetűzés tavaly novemberben történt közöttük, amikor a település központjában fegyverek is eldördültek. A V4NA akkori beszámolója szerint Horgoson november végén, sötétedés után csaptak össze a migránsbandák. A leszámolás estefelé történt, amikor még helyiek is voltak az utcán, így csak a szerencsének köszönhető, hogy egy eltévedt lövedék nem talált el egy arra járó horgosit. Az eseményekről egy helyi férfi vakmerőségének köszönhetően értesült a közvélemény. A kerékpárral közlekedő fiatal ugyanis ahelyett, hogy elmenekült volna, videóra vette a történteket. A felvételen látható, ahogy migránsok nagyobb csoportja szalad, és több lövés is hallható.

Egy másik, térfigyelő kamerával rögzített felvételen pedig jól kivehető, hogy a migránsbandánál automata fegyver van, melyet még csak leplezni sem próbálnak. Az összetűzésben a hivatalos adatok szerint hat személy sérült meg. A horgosi események után a rendőrség és csendőrség emberei újra kivonultak az utcákra és a környékbeli tanyákra, búvóhelyekre. Soha nem látott méretű razziát tartottak, melynek során 600 illegális bevándorlót fogtak be, és szállítottak el. A belügyminiszter pedig bejelentette: zéró tolerancia lép életbe a fegyvert birtokló migránsokkal szemben. A horgos környéki migránstanyák átkutatása során nagy mennyiségben találtak fegyvereket.

Szeméthegyek a határ menti erdőkben

A mostani információk szerint a horgosi lövöldözésben Tetuáni Mohamed bandái is részt vettek. Az embercsempészeknek egyébként kiterjedt nemzetközi hálózataik vannak. Sokszor a többnemzetiségű bűnbandák tagjai különböző országokban vannak. A bűnözők egy része a kiinduló országban bujkál, míg a végponton, az EU egyik tagállamában is vannak embereik – írja az N1 saját forrásaira hivatkozva. Nem hivatalos információik szerint az embercsempészek 6 500 eurót is elkérnek azért, hogy megpróbálják átsegíteni a bevándorlókat a határon.

Az embercsempész bandák és a migránsok miatt Szerbia északi részén állandó rettegésben élnek az emberek. Habár a novemberi horgosi razziát követően némileg csökkent az illegális bevándorlók száma a városok és települések központjában, az utóbbi hetekben ismét egyre több migránst látni az utcákon. A Szabadkát körülvevő erdőben pedig rengeteg szemetet hagynak.

HOT NAGYVILÁG

Címkék:

border, horgos, illegal, migrant, serbia, Tetouan