Több ezer vállalkozást tenne tönkre Brüsszel

Rengeteg európai polgár életét keseírtheti meg az Európai Unió burkoltan politikai indíttatású javaslata, aminek értelmében betiltanák az egyik legnépszerűbb közösségi média platformot, az uniónak nem tetsző politikai tartalmak jelenléte miatt.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 1. 13:59

Az utóbbi időszakban egyre nyíltabban betiltással fenyegetik az uniós politikusok a TikTok-ot, mindössze azért, mert nem cenzúrázza a tisztviselők által problémásnak ítélt tartalmakat. Nemrég pedig azzal vádolták meg a közösségi média platformot, hogy nem tartja be az EU új digitális szolgáltatásokról szóló törvényében (DSA) megfogalmazott összes szabályt.

A TikTok betiltása azonban sokkal komplexebb kérdés, mint amilyennek elsőre látszik. Mára ugyanis rengetegen, a 2020-as statisztikák szerint több mint százezren élnek abból, hogy különböző termékeket és szolgáltatásokat reklámoznak a TikTok-on, emellett pedig a közösségi média platformnak csaknem 230 millió felhasználója van Európa szerte.

Így a TikTok betiltása az európai polgárok számára rengeteg negatívummal is járna, ugyanis több influenszer és vállalkozás sem tudná a termékeit illetve a szolgáltatásait reklámozni a világ egyik legnagyobb hirdetési felületén, amivel komoly hátrányra tennének szert az amerikai társaikhoz képest. Az influencerek emellett komoly bevételektől is eleshetnek, ugyanis jelenleg egy jelentősebb „TikTokker” nagyjából 200 és 1500 dollár közötti összegeket keres videónként a fizetett együttműködésekkel.

Azonban úgy tűnik, hogy ezek az átlagpolgárokat érintő problémák nem hozzák lázba az Európai Unió belső piacért felelős biztosát, aki nemrég a platform betiltásával fenyegetőzött. Thierry Breton az erre vonatkozó kijelentéseit azok után tette, hogy a TikTok vezérigazgatójával, Shou Zi Chew-val videóbeszélgetés keretében tárgyalt.

“Nem fogunk habozni, hogy a szankciók teljes skáláját alkalmazzuk polgáraink védelme érdekében, ha az ellenőrzések után úgy látjuk, hogy a platform nem felel meg maradéktalanul az irányelveknek” – figyelmeztetett Breton.

A tisztviselő később a Twitteren megismételte követeléseit, hangsúlyozva, hogy a TikTok fiatalabb közönséget vonzó képessége nagyobb felelősséggel jár.

Az Európai Unió TikTok-kal kapcsolatos elsőszámú problémája az lehet, hogy gyakran olyan videók válnak rendkívül népszerűvé a platformon, amelyek negatívan tüntetik fel az Európai Uniót, vagy pedig kritizálják a politikáját.

Thierry Bretonnak nem csak a TikTokkal, hanem a Twitterrel is meggyűlt a baja, ugyanis miután Elon Musk megvásárolta a platformot, a biztos azzal fenyegetőzött, hogy elérhetetlenné teszik az Európai Unióban, ha nem kezdik meg a különböző tartalmak szigorúbb ellenőrzését.

Érdekes módon azonban az Európai Uniónak korábban nem voltak problémái a Twitterrel, annak ellenére, hogy a platformon hatalmas mennyiségű pornográf tartalom található, amelyek között jócskán akadtak olyan anyagok is, amelyek kiskorúakkal szembeni visszaéléseket tartalmaztak.

A Twitter csupán a tulajdonosváltás után kezdte komolyabban felvenni a harcot a pedofíliával, akkor ugyanis 24 óra alatt 44 ezer „nem megfelelőnek” ítélt felhasználónevet, és 1300 profilt távolítottak el.

NAGYVILÁG

Címkék:

banner, European Union, tiktok, twitter