Új módszerrel védekezik Calais vezetése a migránstáborok ellen

Új módszerrel védekezik Calais vezetése a migránstáborok ellen

Kormányzati segítség híján a migránsok által megszállt Calais vezetése óriási kőtömbökkel próbálja megakadályozni, hogy az arra alkalmas helyeken sátrat verjenek a bevándorlók. A polgármester elmondása szerint csak így tudja megakadályozni, hogy a menekültek a belvárosban telepedjenek le.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 16. 15:51

Évek óta tart az észak-franciaországi város, Calais küzdelme az illegális migránsokkal szemben és bár a hatóságok időről időre evakuálják a bevándorlók által megszállt területeket, a migránsok mégis újra és újra visszatérnek. A Franciaország és Anglia közti La Manche csatorna forgalma minden eddiginél nagyobb mértékben megnőtt, az idei év első nyolc és fél hónapjában már több illegális migráns kelt át a tengeren a szigetországba, mint tavaly, pedig a 2021-es évben is rekord mennyiségű volt az átkelések száma.

Calais városvezetése szélmalomharcot vív az illegális migránsokkal szemben, a sátortáborok gombamód nőnek, ami egyre nagyobb problémát jelent. Hiába számolják fel a hatóságok a táborokat, azokat pár nap múlva újra felverik a bevándorlók, ezért a város vezetése új módszerhez folyamodott, hatalmas kőtömböket helyeztek el a sátorverésre alkalmas területeken, így próbálják meg távoltartani az illegális migránsokat.

A sziklákat az olcsó szálláslehetőséget kínáló Première Classe nevű hotel mögötti 280 négyzetméteres területen helyezte el az önkormányzat. A történtekről beszámoló La Voix du Nord nevű helyi lap értesülései szerint a polgármester, Natacha Bouchart úgy véli, hogy ez nem szerencsés megoldás, de nem volt más választása. Elmondása alapján amióta a város külső területein szögesdrótokat húztak fel a migránsok távoltartására, a bevándorlók a városközpont felé vették az irányt, ezért, ha nem akarja, hogy migránstáborrá alakuljon Calais belvárosa, cselekednie kell. Natacha Bouchart szerint annak nincs értelme, hogy a hatóságok emberei szétszedik a sátrakat, a migránsok pedig kisvártatva újra felverik azokat. A polgármester az intézkedést lakossági panaszokkal, zajszennyezéssel, a közbiztonság romlásával és a higiénia hiányával indokolta, hozzátéve, hogy a művelet jelentős mértékben, 45 000 euróval terhelte meg az önkormányzat kasszáját.

Natacha Bouchart ismét cselekvésre szólítja fel a francia államot a migránskérdés megoldása érdekében, immár sokadik alkalommal. Elmondása alapján a városvezetés mindent megpróbált, zuhanyzási lehetőséget biztosított a bevándorlóknak, segítséget nyújtott az étkezésben, tervet dolgozott ki az extrém hideg időjárás esetére, menedékhelyet hozott létre nők és gyerekek számára, de minden alkalommal ugyanaz lett a vége, állami segítség nélkül kell a migránskérdést kezelnie a városnak és ahelyett, hogy 30 vagy 50 emberrel lenne dolguk, 10 000 emberről van szó. A polgármester elismeri, hogy ez a megoldás nem megfelelő, de elmondása alapján nem volt más választása, mert kilátástalan helyzetbe került.

Bár Calais belterületén eddig még nem volt példa ilyen akcióra, az InfoMigrants cikkéből kiderül, hogy a város közelében már volt hasonló intézkedés 2021 márciusában, amikor a hatóságok a Calais melletti Coquelles nevű településen felszámolták a Conforama elnevezésű migránstábort, majd hatalmas kőtömbökkel akadályozták meg a sátrak újbóli felverését. A lap értesülései szerint a telek tulajdonosa a városvezetés támogatásával ily módon próbálta megakadályozni, hogy a kéretlen betolakodók újra elfoglalják a területet, amit a migránsok rendszeresen megszálltak.

Coquelles polgármestere, Michel Hamy a La Voix du Nord nevű lapnak úgy nyilatkozott, hogy számos környékbeli kereskedő tett panaszt a városházán a migránsok sátrai miatt, ezért a munkálatokat folytatják majd a térségben.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

calais, france, migrants, rocks, tent camps