Újabb pedofil botrány robbant ki az EU-ban

Az uniós ország első nyíltan meleg városi tanácsosának kellett lemondania, ugyanis kiderült, hogy szexuálisan bántalmazott egy fiút az interneten.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 10. 09:38

Az írországi Galway városának első nyíltan LMBTQ városi tanácsosa lemondott, miután pedofil botárnyba keveredett. Sajtóértesülések szerint Owen Hanley-t először 2019-ben választották be a városi tanácsba, és nemcsak az első nyíltan LMBTQ tanácsosként, hanem a legfiatalabb tanácstagként is történelmet írt. A férfiről most azonban kiderült, hogy egy tinédzser fiút szexuálisan zaklatott az interneten.

Január 1-jén a 16 éves sértett két videót osztott meg a Twitteren, amelyekben azzal vádolta meg Owen Hanleyt, hogy 16 éves korától kezdve molesztálta és zaklatta őt.

„Szexuális visszaélés, és kiskorúakkal szemben elkövetett erőszak áldozata vagyok. Owen Hanley tette ezt velem. Mr. Hanley „Irish Jock” néven egy hamis Twitter-fiókot működtetett. Tinédzsernek adta ki magát, és úgy keresett meg a Twitteren, ugyanis tudta ki vagyok a szociáldemokratáknál folytatott korábbi szerepvállalásaimnak köszönhetően” – mondta az áldozat, Jamie Mac Giolla Bháin, aki egyébként a szociáldemokraták aktivistája.

Bháin elmondta, hogy „Irish Jock” sokszor rávette, hogy küldjön magáról pikáns, meztelen képeket.

A fiatalember azt állította, hogy miután rájött, hogy Hanley áll a Twitter-fiók mögött, szembesítette a városi tanácsost a szexuális visszaéléssel, és bemutatta neki a bizonyítékokat. Hanley tagadta a vádakat, de közvetlenül ezután a Twitterről törölték a Hanley által működtetett fiók minden nyomát, és a profilképeit is eltávolították.

A videók nagy felháborodást keltettek Írországban, és ennek hatására január 4-én Hanley bejelentette, hogy lemond a tisztségéről.

Hanley gyakran lobbizott az LMBTQ emberekért. Nem sokkal megválasztása után Hanley védelmébe vett egy orvost, aki gyermekeken végzett nemváltó beavatkozásokat, és megtámadott egy ír informátort, aki megpróbálta figyelmeztetni az ír egészségügyi hatóságokat az egyik nemváltó klinika veszélyeire. Donal O’Shea endokrinológus szakorvos ugyanis aggodalmának adott hangot, hogy a Tavistock nem biztonságos a fiatalok számára, és hangsúlyozta, hogy mentális egészségügyi támogatásra van szükségük azoknak a serdülőknek, akik transzneműnek hiszik magukat.

Hanley válaszul O’Sheát az életminőségük javításához ellátást kereső transzneműek ellenségének, az orvos állításait pedig „tudománytalan ostobaságnak” nevezte.

Később azonban megállapították, hogy az orvosnak igaza volt és a klinika nem biztonságos a fiatalok számára. A klinika bezárását elrendelték, és a helyére regionális központok kerülnek, amelyek képesek megbirkózni a gyerekek és serdülők összetett mentális egészségügyi igényeivel, ahogyan azt O’Shea is javasolta.

NAGYVILÁG

Címkék:

ireland, lmbtq, pedophilia