Újabb üzemanyaghiány fenyegeti Franciaországot – videó

Újabb üzemanyaghiány fenyegeti Franciaországot – videó

Az olajfinomítók elhúzódó sztrájkja miatt félő, hogy nem lesz elég üzemanyag a francia benzinkutakon, a töltőállomások közel 18 százalékán kifogytak a készletek legalább az egyik üzemanyagból. A káosz elkerülése végett a minisztérium munkavégzésre kötelezi a dolgozókat a legkritikusabb térségben. Az emberek egyre feszültebbek, az egyik benzinkúton a sorban állók nézeteltérése késelésbe torkollt.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 25. 09:49

Nem hagynak fel a munkabeszüntetéssel a franciaországi szakszervezetek, köztük az olajfinomítók dolgozóit tömörítő szervezetek sem, ami miatt egyre több töltőállomáson vannak fennakadások. A legfrissebb adatok szerint a benzinkutak 18 százalékában legalább egyféle üzemanyagból hiány van, a kutak 8,8 százalékában pedig már sem gázolaj, sem benzin nem kapható.

Az egész országban vannak problémák, de egyes régiókat különösen sújt az üzemanyaghiány. A France Info számolt be róla, hogy az ország déli részén lévő Bouches-du-Rhône régióban a benzinkutak 65,5 százalékánál hiány van legalább egy üzemanyagból, és minden második töltőállomáson már egyáltalán nem tudják kiszolgálni az autósokat. Az ország nyugati részén található Loire-Atlantique régióban a benzinkutak 61,6 százalékában vannak fennakadások, Ille-et-Vilaine, Gard és Vaucluse megyék esetében pedig a benzinkutak több mint felében komoly ellátási gondok vannak legalább egy üzemanyagból.

Violaine Démaret, Vaucluse megye prefektusa a France Bleu nevű lapnak arról beszélt, hogy a térségben ezúttal sokkal gyorsabb ütemben romlik a helyzet, mint tavaly októberben. Elmondása szerint március 20. óta korlátozások vannak érvényben, magánszemélyek legfeljebb 30 liternyi üzemanyagot vásárolhatnak, a 3,5 tonna feletti járművek pedig 120 litert, tilos továbbá a kannába történő tankolás.

A France Bleu értesülései szerint a megye 106 benzinkútjának 30 százaléka bezárt, a még nyitva lévő kutak felében pedig legalább az egyik fajta üzemanyag elfogyott. Annak érdekében, hogy a helyzet ne forduljon még rosszabbra, Vaucluse megye prefektusa felkérte a cégeket és a közigazgatási szerveket, hogy dolgozóik esetében a távmunkát részesítsék előnyben, mert minél kevesebbet kell az embereknek autózniuk, annál hamarabb sikerül megfékezni az üzemanyaghiányt.

Az ország déli részén Marseille közelében lévő Fos-sur-Mer-i telephelyen, amely a Provence-ot, Alpes-Côte d’Azur régiót és Occitania keleti részét látja el, valamint csővezetéken keresztül a lyoni térségbe is szállít üzemanyagot, már napok óta áll a munka. Mivel a térségben egyre nagyobb gondot okoz az üzemanyaghiány, az Energiaügyi Minisztérium műszakonként három embert rekvirált, vagyis kötelező munkavégzést rendelt el hatóságilag.

Élisabeth Borne miniszterelnök megbeszélést tartott a kormánytagokkal az üzemanyag-ellátás kapcsán, a kormányfő Twitter-bejegyzése alapján figyelemmel kísérik a fejleményeket annak érdekében, hogy csökkentsék a társadalmi megmozdulásoknak a lakosságra gyakorolt ​​következményeit, és megteszik a szükséges intézkedéseket az üzemanyag szállítmányok fokozására.

A kialakult helyzetről nyilatkozott az RMC-nek Agnès Pannier-Runacher energiaügyi miniszter, aki a riporter kérdésére elárulta, hogy március óta folyamatosan felszabadítják a stratégiai üzemanyag készleteket, hozzátéve, hogy Bretagne, a Pays de Loire és a Provence-Alpes-Côte d’Azur régiók nehezebb helyzetben vannak, mint az ország többi térsége.

Az ország déli részén kialakult üzemanyaghiány miatt egyre feszültebbek az emberek, és ez kis híján tragédiát is okozott. A Midi Libre nevű helyi lap számolt be róla, hogy Montpellier egyik benzinkútján, a La Martelle töltőállomáson egy 27 és egy 46 éves autós sorban állt, hogy tankoljon, ám hirtelen begördült a kútra egy huszonéves motoros, aki az ellenkező irányból beállt a kúthoz, beelőzve mindenkit. A két autós felhívta a motoros figyelmét, hogy mint mindenkinek, neki is sorba kell állnia, ezt követően szóváltásba keveredtek, majd a két sofőr a földre döntötte a motort.

A motoros fiatalember ezt követően megfenyegette az autósokat, hogy leszámol velük, majd a sofőrök elhajtottak a helyszínről, de egyikük távozóban áthajtott a földön heverő kétkerekűn. A lap értesülései szerint a két autós kocsit váltott, majd Montpellier Garosud kerületében, a rue de la Castelle 858. szám alatt található L’atelier Banette pékségbe mentek, hogy megigyanak egy kávét. Hamarosan öt, vasrudakkal és kézifegyverekkel felszerelt személy érkezett motoron és autón és a két férfi ellen fordultak. Az idősebb férfinak sikerült elmenekülnie, de a támadók a fiatalabb férfit leteperték és megverték, a fején szerzett sérüléseket és sajtóértesülések szerint hasba is szúrták. A támadók a menekülő idősebb férfi után lőttek pisztolyukkal, de nem találták el, ő riasztotta a rendőrséget, ám mire kiértek, a támadók már elmenekültek. A sérültet a kórház sürgősségi osztályára szállították, nincs életveszélyben. Az idősebb sofőrt bevitték a rendőrkapitányságra, hogy kihallgassák, az ügyben nyomozást rendeltek el.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, fuel shortage, strike, syndicate, violence