Újra kötelező maszkviselést rendeltek el

Újra kötelező maszkviselést rendeltek el

Riasztó számokat mutat a koronavírus a Balkánon. Szerbiában minden második páciens pozitív covid-tesztet produkál, a napi új fertőzöttek száma hatezer körül van. Montenegróban a turistaszezon kellős közepén ismét kötelező maszkviselést rendeltek el a hatóságok, és Horvátországban is nő a betegek száma.

NAGYVILÁG TUDOMÁNY 2022. AUGUSZTUS 1. 07:28

A teszteltek 50 százaléka pozitív

Tavasz végén Európa legtöbb államában megszüntették a koronavírusra vonatkozó intézkedéseket, sokan azt hitték, hogy el is búcsúzhatunk a covidtól. Ezzel szemben a nyár közepén hidegzuhanyként tért vissza a betegség. A Balkán-félsziget országaiban meredeken ível felfelé a napi új fertőzöttek száma, s egyre többen vannak kórházban is. Szerbiában a szombati adatok szerint 5 572 új covidost regisztráltak, kórházban már 580 embert kezelnek, közülük 21-et lélegeztetőgépek tartanak életben.

kép: Pixabay

Dr Ivo Udovicic, a belgrádi Karaburma katonai kórház parancsnoka szerint semmi meglepő nincs abban, hogy újabb fertőzéshullám indult el, talán csak az, hogy túl korán érkezett.

„Az lenne a legkönnyebb, ha nem is beszélnénk a vírusról, s nem is közölnénk a számokat. Ezt azonban nem tehetjük meg. Stratégiát kell készítenünk, hogy miként éljünk együtt a betegséggel, mert az velünk marad”

– húzta alá az orvos.

Udovicic a szerb Blic napilapnak adott interjújában elmondta: jelenleg a hullám csúcsa felé közelít Szerbia, ez az időszak nagyjából 3 hétig tart még. Hozzátette: a mostani variáns valóban enyhébb tüneteket okoz a többségnél, de az idősekre még mindig figyelni kell.

„Nem az államnak kell intézkedéseket hozni, hanem előtérbe kell, hogy kerüljön az egyéni felelősség. Nem tudják a hatóságok előírni, hogy miként viszonyuljon az unoka a nagymamához és a nagypapához, ezt mindenki maga kell, hogy eldöntse, legalább ez alatt a három hét alatt. Jelenleg hatalmas a valószínűsége annak, hogy a családból valaki fertőzött, de mégsem mutat tüneteket, így könnyen haza lehet vinni a betegséget”

– nyilatkozta az orvos.

A Közegészségügyi Intézet adatai szerint egyébként Szerbiában a teszteltek 50 százaléka pozitív tesztet produkál.

Az intézet igazgatója azt javasolja az embereknek, hogy, aki a covidhoz hasonló tüneteket észlel magán, vagy beigazolódik, hogy fertőzött, akkor 7 napig maradjon otthon, ezzel védje meg a hozzátartozóit.

Montenegró már lépett, visszahozta a kötelező maszkviselést

Montenegróban a drasztikusan emelkedő koronavírus számok miatt újra kötelezővé tették a védőmaszk viselését egyes zárt helyeken. 4 hónappal azután, hogy eltörölték az intézkedéseket a kormányzat szerint ismét eljött az ideje a szigorításoknak. A mostani határozat értelmében maszkot kell hordani a boltokban, a gyógyszertárakban, a buszállomásokon, a reptereken, a közintézményekben. Ha ezek után sem csökken a fertőzöttek száma, újabb intézkedések jönnek, így például az, hogy minden zárt térben kötelező lesz a maszk. Az Adria-parti országban egyébként szombaton csaknem 1000 új beteget regisztráltak.

Horvátországban naponta csaknem 1 500 új koronavírus fertőzöttet jegyeznek. Szombatra emellett 12-en elvesztették a harcot a kórral folytatott küzdelemben. A zágrábi hatóságok ugyanakkor azt mondják: igaz, hogy nő a betegek száma, mégis enyhébb tünetekkel rendelkeznek a páciensek. A Horvát Közegészségügyi Intézet közlése szerint egyébként a legtöbb covidos Zágrábban és a nyaralók által közkedvelt Közép-Dalmáciában van.

 

NAGYVILÁG TUDOMÁNY

Címkék:

covid, face mask, montenegro