Újra támad a koronavírus – több közkedvelt európai nyaralóhelyen is megnövekedett az új fertőzöttek száma

Újra támad a koronavírus – több közkedvelt európai nyaralóhelyen is megnövekedett az új fertőzöttek száma

Az elmúlt hetek enyhülése után ismét nő az új fertőzöttek száma Európában. Június 28-i adatok szerint Franciaországban a 150 ezret közelíti, Németországban pedig a 130 ezret is meghaladja a napi betegek száma. A közkedvelt nyaralóhelyeken is megnövekedett Európában az új fertőzöttek száma. Görögországban például újra a korlátozások bevezetésén gondolkodik a kormány. Horvátországban pedig a járványügyi szakértő szerint bizonyos esetben érdemes lehet újra visszahozni a kötelező maszkviselést.

NAGYVILÁG TUDOMÁNY 2022. JÚNIUS 29. 15:17

Franciaországban jegyzik a legtöbb új fertőzést

A nyári hónapok és a forróság ellenére új erőre kapott a Covid 19. Nyugat-Európa országaiból egyre több megbetegedést jelentenek. A Worldometers adatai szerint június 28-án, kedden az egész világon Franciaországban állapították meg az orvosok a legtöbb koronavírus megbetegedést. A hivatalos adatok szerint a franciáknál 147.248 emberről derült ki egyetlen nap alatt, hogy fertőzött. A németek állnak a lista második helyén, ott 133.950 megbetegedést jegyeztek, a harmadik helyen az olaszok állnak, 83.555 koronavírusos új esettel.

kép: worldometers

A három európai országot az Amerikai Egyesült Államok, Brazília, Thaiföld és Ausztrália követi. A nyolcadik és kilencedik helyen álló briteknél és a görögöknél is meghaladja a napi fertőzöttek száma a 20 ezret.

Ha a koronavírus, illetve a betegség szövődményei miatti halálozások számát nézzük, akkor egyelőre még kevesebb elhunytról érkeznek adatok. A worldometers összevetésében, amely a június 28-i adatokra hagyatkozik, azt láthatjuk, hogy a legtöbb halálesetet Brazíliában jegyzik, a második helyen az USA, míg a harmadikon a németek állnak.

kép: worldometers

 

Újra bevezetnék a kötelező maszkhasználatot

Ausztriában is meghaladta a napi fertőzöttek száma a 10 ezret, emiatt az ország lakosainak többsége azt kéri a kormánytól, hogy hozza vissza a kötelező maszkviselést a közterületeken – írja a B92 hírportál. Az OGM Intézet végzett a kérdésben felmérést, s arra a megállapításra jutottak, hogy a megkérdezett osztrákok többsége azt szeretné, ha a bécsi kabinet visszahozná a kötelező maszkhasználatot a közterületeken. A felmérésben résztvevő emberek 55 százaléka gondolja úgy, hogy az lenne a megfelelő döntés, ha csakis FFP2-es védőmaszkokban lehetne szupermarkertekbe vagy közintézményekbe menni, illetve csakis maszkban lehessen a tömegközlekedési eszközökre felszállni.

kép: Pixabay

A lakosság 40 százaléka ugyanakkor teljesen elutasítja a maszkhasználat visszahozását, 5 százaléknak viszont nincs a kérdésben kialakult véleménye. A felmérés adatai arra is rávilágítanak, hogy a korcsoportok szerint is jelentős a különbség a maszkok pártolói és ellenzői között.

Az 50 feletti osztrákok 66 százaléka szeretné, ha kötelezővé tennék a védőmaszkok viselését, míg a 30 év alatti fiataloknak kevesebb mint a fele, azaz 47 százalékuk van ezen az állásponton.

A különböző pártok szimpatizánsai is másként állnak az intézkedések újbóli bevezetéséhez. A kimutatás szerint a zöldek szavazóinak 86 százaléka támogatná a szigorításokat, leginkább pedig az Osztrák Szabadságpárt támogatói ellenzik azt, közülük mindössze 20 százalék ért egyet a kötelező maszkviselés visszahozásával.

Az osztrák nemzeti légitársaságnak is gondot okozott a koronavírus új hulláma. A nyári szabadságok idején a megbetegedések miatt, az AUA kénytelen volt több járatát is törölni.

A turistaszezon kellős közepén érte az új hullám a görögöket

Görögországban június eleje óta emelkedik meredeken az új koronavírusos megbetegedések száma. Június 28-án több mint 20 ezer új beteget jegyeztek, 17 ember hunyt el a betegség következtében, 88-an pedig lélegeztetőgép segítségével vannak életben. A Danas napilap cikke szerint a görög szakértők nem tartják kizártnak, hogy a fertőzöttek napi száma tovább emelkedjen és akár a 25 ezret is elérheti ebben a hullámban. A csúcsot július végére, pont az egyik legforgalmasabb turista időszakra várják.

 

A görög egészségügyi miniszter szerint a koronavírus új hullámát az omikron variáns újabb mutációi és a nyaralók okozták. Thánosz Plevrisz elmondta: az egészségügyi rendszer ennek ellenére jelenleg nincs veszélyben.

„A súlyos betegek száma száznál kevesebb, azt várjuk, hogy ez így is marad” – mondta a tárcavezető.

kép: Pixabay

A görög egészségügyi intézmények közben arra szólították fel a 60 évnél idősebbeket, hogy vegyék fel a védőoltás újabb dózisát. Az oltást a 30 évnél idősebb görögök kaphatják meg. A miniszter azt is bejelentette, hogy szeptembertől valószínűleg ismét korlátozásokat vezet be az athéni kormány, de egyelőre nem pontosította a részleteket. A szakemberek felszólítják a legidősebbeket, s a veszélyeztetett csoportba tartozókat, hogy annak ellenére hordják a védőmaszkot, hogy azt a kormány egyelőre kötelezően nem írta elő.

Bulgáriában is engedélyezték a negyedik dózist, Szerbiában őszre várják az újabb hullámot

A bolgár Egészségügyi Minisztérium a napokban döntött arról, hogy engedélyezi a koronavírus elleni vakcina negyedik dózisának felvételét a lakosság számára. Bárki beoltathatja magát, aki elmúlt 18 éves. Bulgáriában egyelőre ugyan elmaradnak a magas napi fertőzöttszámok, de a kormány már most az újabb járványhullám elleni védekezésre készül. Június 28-án 549 új beteget jelentettek az országból. Az emberek a második emlékeztető oltást négy hónappal az azt megelőző után vehetik fel. Kétfajta oltóanyag áll jelenleg rendelkezésre. Ezek pedig a Pfizer és a Moderna készítményei.

kép: Pixabay

Szerbiában június 28-án 810 új Covid-beteget regisztráltak. Branislav Tiodorović járványügyi szakorvos a Politika napilapnak nyilatkozva azt mondta: nem érdemes aggódni a számok növekedése miatt, ez egy megszokott jelenség a nyár kezdetén. Tiodorović kiemelte: ősz előtt nem érkezik meg az újabb hullám, ennek ellenére az egészségügyi intézményekben és a tömegrendezvényeken maszkot kellene hordani mindenkinek.

Óvatosnak kell lenniük a krónikus és súlyos betegeknek, az időseknek és a lecsökkent immunrendszerrel rendelkező embereknek, életkortól függetlenül. Arra számítok, hogy talán még néhány napig marad a fertőzöttek számának növekedése” – mondta a szakorvos.

Branislav Tiodorović hozzátette: attól függetlenül, hogy valaki pozitív tesztet produkál, az még nem jelenti azt, hogy tünetei is lesznek. Az emberek egy jelentős része nem is tudja, hogy elkapta a koronavírust. A negyedik oltásról szólva azt mondta, azt nem kell mindenkinek felvennie, csak azoknak, akiknek az orvos javasolja.

A nyaralók miatt nőnek a számok?

A közkedvelt nyaralóhelyeken is megnövekedett Európában az új fertőzöttek száma. Horvátországban kedden több mint hatszáz új beteget regisztráltak. Iva Pem Novosel járványügyi szakértő szerint ennek ellenére korai még egy újabb hullámról beszélni. Az orvos a Horvát Rádió és Televíziónak azt mondta: érdemes a számokat figyelni, s azok alapján döntést hozni. Zágráb ezt teszi, követi a helyzet alakulását. Hozzátette: amennyiben ezer fölé megy a napi új fertőzöttek száma, akkor érdemes lesz újra visszahozni a kötelező maszkviselést a tömegközlekedési eszközökön.

kép: Pixabay

A Horvátországtól kevesebb lakossal rendelkező Szlovéniában viszont már bőven több a fertőzött, mint a másik balkáni országban. A szlovén adatok szerint június 28-án 1229 új beteget regisztráltak, egy nap alatt ketten hunytak el a betegség következtében. Az új páciensek tünetei többnyire enyhék, kórházi kezelést nem igényelnek, így idén nyáron és ősszel a jelenlegi helyzet mellett sem várható különösebb szigorítás – hangzott el a kormány és az Országos Közegészségügyi Intézet képviselőinek ljubljanai sajtótájékoztatóján.

kép: Pixabay

„A kórházak helyzete nem romlik, és a súlyos esetek száma ellenőrzés alatt áll” – mondta Mario Fafangel, az Intézet Fertőző Betegségek Központjának vezetője.

Hozzátette: feltételezések szerint a következő hónapokban is folytatódik az új fertőzések számának napi növekedése. A szakorvos szerint ezt az omikron BA.4 és BA.5 új alváltozatai okozzák, de ennek ellenére a nyáron és az ősz folyamán sem várható az intézkedések újbóli szigorítása, ha nem jelenik meg a mostaninál veszélyesebb változat.

Észak-Macedóniában is emelkednek a számok. Kedden 168 beteget vettek nyilvántartásba. Ez azt jelenti, hogy 65 százalékkal nőtt a friss fertőzöttek száma az egy héttel korábbiakhoz képest. Jó hír azonban, hogy a betegek közül senki nem került kórházba – nyilatkozta a vírus terjedésének megakadályozásával megbízott bizottság. A mostani trendek arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy tartsák be az előírásokat, azaz hordjanak maszkot a gyógyszertárakban, az egészségügyi intézményekben és a buszokon – írja a szkopjei sajtó a szakértőkre hivatkozva.

A nyaralók egyik kedvenc célországa még Törökország. Idén könnyen el lehet jutni oda, hiszen a török hatóságok tájékoztatása szerint 2022. június 1-től kezdve Törökországba ismét korlátozás-, és karanténmentes a belépés. Nem kell sem PCR-teszt, sem antigént teszt, de oltási bizonylat sem. A törökök coviddal kapcsolatos hivatalos oldala heti bontásban tesz közzé adatokat az új fertőzöttek számáról. A covid19.saglik.gov.tr oldal szerint június 13-a és 19-e között 10.954 koronavírusos beteget jegyeztek az országban.

Az emelkedés Törökországban is jól látható. Míg június 13-a és 19-e között csaknem 11 ezer beteget azonosítottak, addig az azt megelőző héten még 7.556 koronavírusost regisztráltak. Ez azt jelenti, hogy egy hét alatt harmadával nőtt a fertőzöttek száma.

NAGYVILÁG TUDOMÁNY

Címkék:

corona, covid, europe