Véget vethet az olcsó repülés korszakának az Európai Unió

Az EU új kibocsátási normája véget vethet a fapados repüléseknek, ugyanis a légitársaságoknak is fizetniük kell majd a kibocsátási kvótáért, aminek az árát várhatóan rá fogják terhelni a fogyasztókra.

NAGYVILÁG 2023. ÁPRILIS 29. 10:16

Még az új károsanyag-kibocsátás csökkentési kötelezettség elfogadása előtt bevezették az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerének reformját is, ami azt jelenti, hogy 2026-tól a légitársaságoknak fizetniük kell a kibocsátásukért, és a kibocsátási jogok korábbi ingyenes kiosztása fokozatosan megszűnik. Ez a becslések szerint 2027-ig több mint 5 milliárd euró többletköltséget jelent az európai légitársaságok számára.

A döntés további nyomást gyakorol a légitársaságokra és ügyfeleikre. A légi járművek üzemanyagára vonatkozó új európai csökkentési kötelezettség az EU tagállamaiba közlekedő és onnan induló valamennyi légitársaságra vonatkozik, és előírja, hogy 2025-től kezdve legalább két százalékban károsanyagkibocsátás-mentes üzemanyagot kell használniuk, ennek az aránynak pedig 2050-re 70 százalékra kell emelkednie.

Fredrik Kämpfe, a svéd Transportföretagen légiközlekedési ágazatért felelős vezetője pozitívan értékeli az EU döntését, de megjegyzi, hogy az ügyfelek számára emelkedni fognak az árak.

„A szakértők több mint 40 eurós emelkedést számoltak ki egy átlagos európai útra, és ennél is többet egy hosszabb útra, ami szerintem is észszerű feltételezés. De sok tényező játszik szerepet, különösen a fenntartható üzemanyag elérhetősége és ára. Úgy gondolom, hogy az ágazatnak felül kell majd vizsgálnia üzleti modelljeit” – mondta az iparági vezető. Két holland elemzés szerint egyébként csak a kibocsátási egységek megnövekedett költségei 77 százalékkal csökkentik a fapados légitársaságok nyereségét.

NAGYVILÁG

Címkék:

air flight, enviroment, European Union, pollution