„A büntető igazságszolgáltatási rendszer átpolitizálásának szélsőséges példája” a Trump elleni eljárás

„A büntető igazságszolgáltatási rendszer átpolitizálásának szélsőséges példája” a Trump elleni eljárás

A büntető igazságszolgáltatással való visszaélés a Donald Trump elleni eljárás, jelentette ki a híres ügyvéd. A magát liberális demokratának valló Alan Dershowitz szerint ez nagyon veszélyes Amerikára nézve.

POLITIKA 2023. ÁPRILIS 5. 12:28

Alan Dershowitz amerikai ügyvéd szerint „a büntető igazságszolgáltatási rendszer átpolitizálásának szélsőséges példája” a Donald Trump volt amerikai elnök elleni vádemelés.

„És ez nagyon, nagyon veszélyes Amerikára nézve”

– tette hozzá Dershowitz a Sky News Australia műsorának adott interjújában.

Mint ismert, kedden hivatalosan is vád alá helyezték Donald Trumpot az ügyész kezdeményezésére. A Trump elleni 16 oldalas vádirat 34 vádpontból áll, amelyek mindegyike üzleti adatok meghamisítását tartalmazza. A vádemelés alapja állítólagos hallgatási pénzek kifizetése egy színésznőnek a 2016-os elnökválasztási kampány idején.

Alvin Bragg, akinek a kezdeményezésére vád alá helyezték a volt elnököt, jelentős demokrata hátszéllel lett ügyész.

Soros György amerikai oligarcha, a Demokrata Párt egyik legnagyobb mecénása 1 millió dollárt adott a Color of Change PAC-nak, amely Alvin Bragg megválasztására költötte az összeget.

A Color of Change PAC egyébként egy baloldali csoport, amely magát az Egyesült Államok legnagyobb online faji igazságossági szervezetének nevezi.

Alan Dershowitz az interjúban magát liberális demokratának nevezi, aki nem szavazna Trumpra. A volt republikánus elnök elleni eljárást azonban „a büntető igazságszolgáltatási rendszerrel való botrányos visszaélésnek” nevezi.

Szerinte

szörnyű precedenst teremt, ha az ügyészek, akik az egyik párthoz kötődnek, az ellenzéki párt emberei ellen fognak eljárni.

Bragg most arra törekszik, hogy „elkapja” Trumpot, lényegben azért, hogy segítsen őt legyőzni akkor, amikor a Demokrata Párt vezetője ellen indul.

Dershowitz szerint az ügy, amelyben az igazságügyi minisztérium vizsgálatot folytat annak kapcsán, hogy Trump floridai otthonában titkos információkat találtak a Fehér Házban töltött időszakából, jogilag erős, de politikailag „lehetetlen”,

„Nem tudnak ellene fellépni, hacsak nem lépnek fel Joe Biden és Pence alelnök ellen is” – mondta Dershowitz hozzátéve, hogy nem hiszi, hogy Biden ellen is eljárást indítanának. Mint ismeretes, Joe Biden elnökről nemrég kiderült, hogy titkos anyagokat – amelyek egy része szigorúan titkos – rejtett el három különböző helyen, például az egyik otthonában, a garázsban.

Dershowitz hozzátette, az amerikai jogrendszer végét jelentené, ha Trumpot elítélnék. Ez egy szörnyű nap lenne, de nem hiszem, hogy ez megtörténik, tette hozzá.

POLITIKA

Címkék:

alvin bragg, donald trump, usa