A hazug "holland fickó" is bevezetné az energiadiktatúrát

A hazug "holland fickó" is bevezetné az energiadiktatúrát

A korábban hazugságon kapott és korrupciós botrányba keveredett holland miniszterelnök is azon az állásponton van, hogy az embereknek kevesebbet kellene fűteniük, hogy csökkentsék az orosz gázfüggőséget.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. ÁPRILIS 25. 13:07

A holland kormány kampányt indított, amelyben arra szólítja fel az embereket, hogy kapcsolják le a központi fűtést és zuhanyozzanak kevesebbet, ezzel csökkentsék az ország függőségét az orosz üzemanyagimporttól az egyre növekvő energiaköltségek közepette. „Az energiaszámláink emelkednek, kevésbé kell függnünk az Oroszországból származó gáztól, és küzdeni akarunk az éghajlatváltozás ellen” – olvasható a kormány közleményében. Azt már korábban bejelentették, hogy 200 irodaházban télen 21 Celsius-fokról 19 Celsius-fokra kell csökkenteni a hőmérsékletet, nyáron pedig kevesebb légkondicionálót kell használni.

„Vegyenek fel meleg kabátot vagy pulóvert, zoknit és papucsot. Ha otthon maradnak, talán egy fokkal lejjebb lehet állítani a termosztátot”

-tanácsolta a Mark Rutte vezette holland kabinet. A „holland fickónak” nem ez az első megbotránkoztató ügye. Ahogy arról a V4NA korábban beszámolt, 2012-től kezdődően több száz család került súlyos anyagi helyzetbe, miután a holland adóhatóság csalóként kezelte őket, és megvonta tőlük a gyermekgondozási támogatást, valamint számos esetben több ezer euró visszafizetésére kötelezte az érintetteket. A nemzeti ombudsman és a holland parlament vizsgálóbizottságra is arra a következtetésre jutott, hogy

a holland adóhatóság megsértette a jogállamiságot, figyelmen kívül hagyta a gyermekjogokat, és több családot lehetetlenített el anyagilag.

“A vizsgálóbizottság szerint a Rutte vezette kormányok is felelősek az ártatlan családoknak okozott megpróbáltatásokért” – írta a botrány kirobbanásakor a helyi sajtó. A Rutte-kormány ezek után beadta felmondását, a márciusi választásokig még hivatalban maradtak, után pedig ismét ők alakíthattak kormányt. Egy másik esetben pedig kiderült, hogy a magát a jogállamiság és a hitelesség bajnokaként beállító holland miniszterelnök hazudott a parlamentben, ami miatt bizalmatlansági szavazást kezdeményeztek ellene.

Visszatérve a holland kormány felszólító kampányára, az emberek a koronavírus-járvány alatt hozott korlátozó intézkedések alatt is elégedetlenek voltak. Nem lenne meglepő, hogy ha ismét az utcára vonulnának a hollandok, mert a kormány azt is meg akarja határozni, hogy hogyan éljenek a saját háztartásukban és mennyi vizet használhatnak tisztálkodásra.

Nem csak Hollandiában szeretnének úgy spórolni, hogy kevesebb fürdésre szólítják fel az embereket. Miután Robert Habeck német zöldpárti gazdasági miniszter arra kérte az embereket, hogy fogyasszanak minél kevesebb energiát, az egyik legnagyobb német bulvárlap, a Bild azt javasolta, hogy az emberek fürödjenek kevesebbet.

„A zuhanyzás vagy fürdés nélkülözése, vagy a gyakoriság csökkentése – nem higiéniaellenes ez? Nem, éppen ellenkezőleg! Mert az nem tesz különösebben jót a bőrnek, ha minden nap szappannal súroljuk és mossuk le”

-írja a lap, majd megjegyzi, hogy ez nemcsak a németek bőrének tesz jót, hanem Putyinnak is borsot tör az orra alá. A lap megkérdezett egy bőrgyógyászt is, aki azt mondta, hogy ha az emberek nem zuhanyoznak naponta, akkor a bőrön elszaporodnak a „jó baktériumok”. A kellemetlen testszag pedig a bőrgyógyász szerint három hét alatt elmúlik.

Egy felhasználó a Twitteren Észak-Koreához hasonította a javaslatot. „Egyszerűen fogalmazva, amikor Észak-Korea élelmiszerhiánytól szenvedett, az emberek csak napi kétszer étkezhettek. Mert állítólag az egészségesebb” – írta gúnyosan a közösségi oldalon.

Vasárnap a V4NA számolt be elsőként arról, hogy a brüsszeli bürokraták energiadiktatúrát vezetnének be. Egy olyan javaslatot dolgoztak ki, amellyel többek között 18 Celsius-fokban határoznák meg az épületek maximális belső hőmérsékletét. Ez az ötlet kísértetiesen hasonlítana a diktatúrákban alkalmazott intézkedésekhez. Van olyan uniós ország, amely nem várta meg a brüsszeli bürokraták javaslatát. Az olaszországi iskolákban és más középületekben májustól tilos 25 Celsius-fok alatti hőmérsékletre állítani a légkondicionálókat. Mario Draghi miniszterelnök ironikus módon a légkondicionálást olyan példának nevezte, amit az olaszoknak esetleg fel kell áldozniuk az ukrajnai békéért cserébe. Sőt, a középületek fűtése télen nem haladhatja meg a 19 fokot.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

energy crisis, germany, mark rutte, netherlands