A kormánykritikus lap buktatta le a politikai hazugságot

A kormánykritikus lap buktatta le a politikai hazugságot

Egy kormánykritikus lap buktatta meg a magyar sajtószabadság körüli hisztit, amikor arról írtak, hogy a NEM kormánypárti lapokat többen veszik. De más ellenzéki médiumok is ezt bizonyították, amikor órákon keresztül kérdezgették sajtótájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető minisztert, vagy épp Orbán Viktor miniszterelnököt.

POLITIKA 2021. JÚLIUS 8. 16:53

A napokban jelent meg a Soros György pénzelte NGO, a Riporterek Határok Nélkül (RHN) listája, melyre Magyarország is felkerült, mint a sajtószabadság ellensége. A magyar ellenzék, és a teljesen szabadon működő médiája azonnal felkapta a dolgot, az RHN értékelése azonban

megalapozatlan (forrás és adatok nélküli) állításokkal és csúsztatásokkal van tele, így egyértelműen manipulatív szándékú, politikai támadásként kezelendő.

Erről a magyar Médianéző Központ igazgatója beszélt a V4NA-nak. Boros Bánk Levente elmondta, a Központ 2020-as elemzése több tényalapú állítást is megfogalmazott a magyarországi médiahelyzettel kapcsolatban.

A kutatás többek között rámutatott, hogy a magyarországi médiapiac kiegyensúlyozott: ugyanannyian fogyasztják a konzervatív (kormánypárti) és balliberális (kormányellenes) médiumokat. A kormányellenes médiumok nagyjából 6,7 milliós eléréssel (83 százalék), míg a kormánypárti médiumok 6,8 millió embert érnek el (84 százalék).

Szintén kiderült az elemzésből, hogy a 2010-es kormányváltás óta folyamatosan növekszik a kormányellenes médiumok száma. Míg 2010-ben 33 kormányellenes médium működött Magyarországon, 2020-ra 48-ra emelkedett a számuk: 2010 és 2020 között mindössze 4 ilyen médium szűnt meg, miközben 19 új jött létre.

Bár a magyar balliberális vélemények szerint az ellenzéki médiumok a „megmaradásukért küzdenek”, a Médianéző Központ elemzése rámutat, hogy Magyarországon a balliberális médiumok is nyereségesek. Magyarország legjelentősebb médiavállalkozásai – kormányhoz való viszonyuktól függetlenül – nyereségesek, tulajdonosaik milliárdos osztalékokat vesznek ki a profitot termelő médiumaikból, és ez a tendencia folytatódott az azóta publikált beszámolók szerint.

Arról a Magyar Hang című, kormánykritikus lap is írt , hogy a nem kormánypárti lapok jobban fogynak az újságosnál. Annak kapcsán írtak erről, hogy a minap Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy újságosnál vásárolt kormánykritikus, kormánygyalázó lapokat, amiről egy videót is megosztott közösségi oldalán “Megtaláltam az ‘elveszett’ sajtószabadságot!” címmel.

A Magyar Hang felkereste az újságost, akinél a kormányfő számtalan ellenzéki lapot vásárolt. A lap az újságárusra hivatkozva azt írta, hogy „az ellenzéki lapok most jobban fogynak, de ez egy természetes dolog – több mint két évtized alatt azt tapasztalta, hogy a kormányzati ciklusok végére kelendőbb a kormánykritikus hang a kormányt dicsérőnél.”

A Riporterek Határok Nélkül listájáról egyébként Magyarországon nagyon sok médium beszámolt a saját szája íze szerint.

Érdekesség, hogy pár nappal azután, miután leírták, hogy veszélyben van a sajtószabadság Magyarországon, órákon keresztül kérdezték élő sajtótájékoztatón a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert a kormány szokásos heti sajtótájékoztatóján, a kormányinfón.

Egy néhány héttel ezelőtti kormányinfón Orbán Viktor tartott élő sajtótájékoztatót, ahol ő is válaszolt az ellenzéki médiumok kérdéseire is. Az egyik legnagyobb kereskedelmi tévécsatorna, az RTL Klub híradójának riportere például húsz percig kérdezgette a miniszterelnököt.

POLITIKA

Címkék:

free press, Hungary