Biden "szülő embereknek" nevezi az anyákat

Biden "szülő embereknek" nevezi az anyákat

Joe Biden amerikai elnök költségvetési javaslatában, az anyákat "szülő embereknek" nevezi, ezzel elfogadva a progresszív, gender-semleges nyelvhasználatot.

POLITIKA 2021. JÚNIUS 10. 10:12

Joe Biden elnök 6 trillió dolláros költségvetési javaslatában, 200 millió dollárt különítettek el az anyák egészségügyi ellátására.

A tervezet szerint 200 millió dollárt kell elkülöníteni az anyák halálozási mutatóinak csökkentésére. Ennek részeként segítséget kell nyújtani a városoknak abban, hogy minden gyermekorvosi rendelőben el lehessen helyezni egy, a gyermekek fejlődésére szakosodott embert, és létre kell hozni terhességi programokat.

Mindezen intézkedésekre azért van szükség, mert az Egyesült Államokban a legmagasabb az anyák halálozási aránya a fejlett országok között, illetve az országon belül is magasabb a feketék, az indiánok, és más színes bőrűek halálozási rátája a felmérések szerint.

A tervezetben azonban az anyákra úgy hivatkoznak, mint „szülő emberek”.

 
A kifejezést már korábban is többen használták, és a célja, hogy teret engedjenek a nem bináris egyéneknek, akik nem nőként azonosítják magukat, de szülhetnek, vagy szülni akarnak. A költségvetés-tervezet ezen megfogalmazása pedig kimondja, hogy ezentúl nekik is egyértelműen járni fog a jogszabályban foglalt támogatás.
 
 
https://v4na.com/nagyvilag/hamarosan-mar-csak-szul-emberekkent-fognak-hivatkozni-a-n-kre-44622/

A nemi alapú kifejezések kiküszöbölésére törekvők álláspontja szerint viszont az „anya” kifejezést már túlságosan is összekapcsolták a női nemmel, annak ellenére, hogy a Nemzeti Abortuszjogi Akció Liga állítása szerint „nem csak a cisz nemű nők [magukat nőként azonosító nők] eshetnek teherbe”.

„Biden költségvetése az első ismert alkalom, hogy ez a kifejezés egy szövetségi szintű dokumentumba került be. A költségvetés nyelvezete azonban nem mindig következetes. Egy másik szakaszban, ami a fizetett szabadságra vonatkozik, az anyák munkahelyének a megtartását írják le”, írja a Washington Free Beacon.

 

A dokumentum más újdonságokat is tartalmaz, Biden költségvetése 1977 óta az első, amely nem hivatkozik a Hyde-féle törvénymódosításra, ami megakadályozza, hogy az abortuszt és az azzal kapcsolatos szolgáltatásokat, ingyenesen lehessen idénybe venni. Ez abból fakad, hogy rengeteg abortuszt támogató jogvédő szervezet gyakorol nyomást az elmúlt időszakban a Biden kormányra.

https://v4na.com/nagyvilag/szul-embereknek-neveztek-a-n-ket-az-elfogadas-jegyeben-42823/

POLITIKA

Címkék:

gender theory, mother, usa