Brüsszel kiölné a hazafiságot az iskolásokból?

A lényeg, hogy kerüljünk minden olyan témát, amely a lengyelségről szól, és arról, hogy milyen keményen építjük az identitást, milyen keményen harcolunk ezért a lengyelségért – jelentette ki Anna Zalewska, a jobboldali Jog és Igazságosság párt politikusa egy televíziós interjúban.

POLITIKA 2024. FEBRUÁR 25. 14:23

Élesen bírálta a nemrég felállt Donald Tusk-kormányt és a brüsszeli bürokratákat Anna Zalewska, a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselője a Telewizja wPolsce műsorában. A politikus a bírálatában arra utalt, hogy Brüsszel és a Tusk-kormány megváltoztatná az alaptantervet, és sok olyan elemet kivennének belőle, amellyel a lengyelséget lassan megölik az iskolai oktatásból.

Rámutatott, hogy Brüsszel az uniós szerződések módosításának részeként 2026-ra nagyszabású változtatást tervez, hogy egységesítsék az alaptantervet a tagállamokban. Mint Zalewska rámutatott, a terv egy felületesen gondolkodó, egyformán gondolkodó Európa felépítése az oktatásban, amelynek megteremtéséhez Donald Tusk és balliberális kormánya asszisztál.

A Telewizja wPolsce-nak adott interjújában a Jog és Igazságosság képviselője rámutatott, hogy a jelenlegi alaptanterv, amelyért ő maga is felelős, 2017-ből származik.

„Sok hónapos munka és konzultáció volt, ahol több mint 144 egyetemi szakértő dolgozott, akik garantálták a tudást arról, hogyan kell formálni egy fiatalt, milyen módszereket kell alkalmazni. Modern diplomás embert akartunk, aki tud matekozni és olvasni; aki a jövőről beszél, de elmerül a múltban, mert mégiscsak büszke a hazájára; aki ismer idegen nyelveket”

– magyarázta a politikus, aki hozzátette: most az az elképzelés, hogy kerülni kell minden olyan témát, amely elsősorban a lengyelségről szól, és arról, hogy milyen keményen építesz egy identitást, milyen keményen küzdesz ezért a lengyelségért. A világháborúkkal, a német és a lengyel történelemmel kapcsolatban is olyan megfogalmazásokra váltanának át az iskolákban, amelyek miatt a lengyel hazafiság érzését lassan kiölik a gyerekekből.

Anna Zalewska szerint a közelgő európai parlamenti választásokon nem kevesebb a tét, mint maga Európa jövője, a nemzetek jövője. Úgy vélte, ha ezt a baloldali-liberális többséget nem sikerül megváltoztatni, akkor egy teljesen új világot alakítanak ki Brüsszelben.

POLITIKA

Címkék:

brussels, eu, poland