Feszültség a szerb-koszovói határon

Feszültség a szerb-koszovói határon

A következő napokban pokol vár a szerbekre Koszovóban, az albánok készítik azt elő, mondta a szerb külügyminiszter az egyre fokozódó helyzetre reagálva. Hétfőtől a koszovói kormány döntése értelmében a szerb állampolgárok hivatalos dokumentumait nem ismeri el beutazáskor Pristina. A szerb papírok helyett a koszovói államiság jegyeit viselő okmányt állítanak ki nekik, csak így léphetnek be a szerb állampolgárok az országba. A döntést az amerikai úton lévő Albin Kurti kormányfő jelentette be. Petar Petkovic, a szerb kabinet Koszovó-ügyi irodájának vezetője szerint a mostani lépés is azt bizonyítja, hogy Kurti nem akar szerbeket látni Koszovóban. Vucic elnök az üggyel kapcsolatban azt mondta, egyes nyugati országok segítségével viszik véghez terveiket az albánok. Vasárnap este egyre inkább fokozódott a feszültség a határon.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 31. 22:02

Hétfőtől a reciprocitás elve alapján a koszovói hatóságok nem fogadják el a szerb hivatalos dokumentumokat Koszovó területén. Erről döntött a pristinai kormányzat korábban. Ennek értelmében a szerb igazolványok helyett egy kilépési-belépési papírt adnak, azzal tudnak a szerb állampolgárok belépni az általuk csak déli tartományként kezelt ország területére. Emellett a koszovói szerb regisztrációjú autók koszovói felségjelzést kapnak. Ez ellen tiltakoznak a helyi szerbek vasárnap késő délután óta. A koszovói rendőrség emiatt lezárta a Szerbia és Koszovó közötti átkelőhelyeket. Jarinjenel és Brnjanknál nem lehet átlépni a határt, az adminisztratív vonalnál speciális egységek vannak, senki sem tudja átlépni a határt egyik irányba sem. Az utazóknak azt tanácsolják, hogy másik átkelőt használjanak. Közben Kosovska Mitrovicaban a szirénák is megszólaltak, az emberek pedig az utcára vonultak. Jarinje falu környékén egy szerb megsérült, őt mentővel vitték kórházba.

A Szerb Védelmi Minisztérium közben közleményt adott ki, amely szerint nem igazak az állítások arról, hogy a szerb katonaság átlépte volna az adminisztratív vonalat Koszovó és Szerbia között.

„Habár a pristinai adminisztráció a közösségi és internetes oldalakon álhíreket terjesztett arról, hogy összecsaptak a szerb katonaság és a koszovói rendőrség tagjai, ez nem igaz, ugyanis szerb katonák egyelőre nem lépték át az adminisztratív vonalat, és nem hatoltak be Koszovó területére”

– áll a közleményben.

A koszovói szerbek az országutakon demonstrálnak azért, mert elégedetlenek a pristinai kormány döntésével.

„Nem adjuk meg magunkat” – ez a fő üzenete a helyi szerb közösségnek.

Napközben egyébként Aleksandar Vucic szerb államfő sajtótájékoztatót tartott, amelyen békére szólította fel a szemben álló feleket.

„Egyetlen kérésem van, őrizzük meg a békét” – mondta Vucic.

Vucic félelmének adott hangot a koszovói szerb nép reakciójával kapcsolatban, s azt mondta, ha tüntetésekre is kerül sor, azok legyenek békések, és ne engedjék meg az albánoknak, hogy a tömegbe lőjenek.

A szerb államfő elmondta, párbeszédet folytattak a koszovói szerb nemzetrésszel, s arra jutottak, hogy minden áron megőrzik a békét, és nem ülnek fel a provokációnak. Aleksandar Vucic arra kérte a Koszovóban befolyással bíró országokat, hogy figyeljenek oda arra, hogy a védenceik ne provokáljanak harcokat. „Ez az én nagy kérésem” – mondta Vucic.

Fotó: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

A történésekre az oroszok is reagáltak: „Ez egy újabb lépés a szerbek kiűzésére Koszovóból”

A pristinai kormány döntése, miszerint augusztus 1-től, diszkriminatív módon, nem fogadják el a szerb papírokat Koszovóban, az orosz kormány szerint egy újabb lépés a szerbek kiűzésére a területről. Ezt írja az orosz külügyminisztérium a friss fejleményekkel kapcsolatban. Hozzáteszik: ezzel megakadályozzák, hogy a szerb közösség érvényesítse érdekeit Koszovóban.

„A koszovói albánok vezetői tudják, hogy a szerbek nem maradnak közömbösek, ha saját szabadságuk veszélyeztetéséről van szó, és szándékosan a helyzet fokozódását teremtik elő, hogy katonai összetűzésekre kerüljön sor. Természetesen az ügy Belgrád ellen is szól, melyet a nyugat igyekszik semlegesíteni. Mindezt pedig az albánok kezére játszva teszi”

– fogalmaz az orosz külügyi tárca.

Moszkva arra szólítja fel Pristinát, az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy álljanak le a provokációjukkal, és tiszteljék a szerbek jogait Koszovóban. A mostani helyzet is azt bizonyítja, hogy mennyire sikertelen az EU közvetítése a felek között – áll az oroszok reagálásában.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

kosovo, russia, serbia