Határozottan elutasítják az uniós tervezeteket a lengyelek

Határozottan elutasítják az uniós tervezeteket a lengyelek

Egy felmérés során arról mondták el a véleményüket az emberek, hogy mit gondolnak a belső égésű motorok betiltásáról, a készpénzforgalom korlátozásáról és a tagállami hatáskörök csorbításáról.

GAZDASÁG POLITIKA 2023. ÁPRILIS 26. 15:59

A PBS műsorszolgáltató arra volt kíváncsi, hogy a lengyelek mit gondolnak az uniós színtér néhány legfontosabb és leginkább vitatott témáiról. A felmérésből kiderül, hogy a válaszadók többsége nem szeretné, ha 2035 után betiltanák a belső égésű személygépkocsik nyilvántartásba vételét.

Konkrétabban a megkérdezettek 67 százaléka ellenzi ezt a szabályozást: 46 százalékuk „biztosan nem”, 21 százalékuk pedig „inkább nem” választ adott.

Ezzel szemben viszont a megkérdezettek alig több mint egynegyede (28 százalék) támogatja az ötletet, míg 5 százaléknak nem volt határozott véleménye a kérdésben. A társadalom sem túl megosztott. Mind a vidéki területek (74 százalék), mind a kisvárosok (71 százalék), mind a közepes méretű települések (66 százalék), mind az 500 ezernél több lakosú nagyvárosi területek (56 százalék) lakói szkeptikusak. Emellett a felsőfokú végzettségű válaszadók 60 százaléka, a középfokú végzettségűek 68 százaléka, valamint a szakképzésben és az alapfokú végzettséggel rendelkezők többsége (egyenként 71 százalék) ellenzi az új jogszabályt.

CBPE – Centrum Badań Polityki Europejskiej

A közvélemény-kutatás során arra is rákérdeztek, hogy a lengyelek hogyan vélekednek arról a javaslatról, amely szerint az erdőgazdálkodást kiragadnák a tagállamok kizárólagos hatásköréből, és az egy közös uniós szakpolitikai területté válna.

A megkérdezettek több mint fele (58 százalék) ellenzi ezt a változást: a válaszadók 37 százaléka „biztosan nem”, 21 százalékuk pedig „inkább nem” választ adott.

Ezzel szemben az emberek 34 százaléka támogatja a javaslatot. Az eredmények rámutatnak, hogy a tagállami hatáskörök csorbításának ellenzői a megkérdezett korcsoportok mindegyikében túlsúlyban vannak, függetlenül az iskolai végzettség szerinti eloszlástól.

CBPE – Centrum Badań Polityki Europejskiej

A felmérésben a lengyeleket megkérdezték a C40 civil szervezet két javaslatáról is, amelyek szerint a húsfogyasztást személyenként és évente 16 kg-ban, a ruházati cikkek vásárlását pedig személyenként és évente nyolc új darabra korlátoznák. A lengyelek elsöprő többsége, 75 százaléka ellenezte a húsfogyasztás korlátozására vonatkozó javaslatot, míg az új ruhák vásárlására vonatkozó felvetést 73 százalék utasította el.

 

CBPE – Centrum Badań Polityki Europejskiej

 

CBPE – Centrum Badań Polityki Europejskiej

A felmérésből kiderül továbbá, hogy a polgárok széles körben ellenzik a készpénzes tranzakciók eltörlésére és a kizárólag készpénzmentes tranzakciókra való áttérésre vonatkozó javaslatot. Az ilyen megoldásokat a válaszadók 81 százaléka ellenzi, az emberek 16 százaléka viszont támogatna egy ilyen döntést.

CBPE – Centrum Badań Polityki Europejskiej

 

GAZDASÁG POLITIKA

Címkék:

eu, poland, poll