Közösen vásárolna lőszert az EU Ukrajnának?

Közösen vásárolna lőszert az EU Ukrajnának?

Ukrajna nagy igényei miatt az EU új lőszerbeszerzési eljáráson dolgozik. Kaja Kallas észt miniszterelnök már konkrét tervvel is előállt, miközben Ursula von der Leyen a védelmi ipar vásárlási garanciáiért kampányolt. Sanna Marin finn miniszterelnök pedig egyenesen kijelentette, hogy az Európai Uniónak mindent meg kell adnia, amire csak Ukrajnának szüksége van.

POLITIKA 2023. FEBRUÁR 19. 16:21

Ukrajna kifogyóban van a lőszerből, és a támogatói raktárak is ürülnek. A támadás alatt álló ország nagy igényei miatt az EU új lőszerbeszerzési eljáráson dolgozik – erről Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője beszélt a müncheni biztonsági konferenciát.

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint a cél az lenne, hogy – hasonlóan a koronavírus-járvány idején a vakcinabeszerzéseknél – közösen kellene lőszereket vásárolni Ukrajna megsegítésére. Kallas szerint az uniós államok pénzt biztosítanának, amelyet aztán arra használnának, hogy az EU-n keresztül nagy megrendeléseket adjanak le a védelmi iparnak. Kallas arra hivatkozik,

„Oroszország egy nap alatt annyi lőszert használ el, amennyit Európában egy hónap alatt gyártanak”.

Az észt kormányfő ezért sürgeti az Európai Uniót, hogy gyorsan bővítse a termelési kapacitásokat, mert mint mondta: lőszerek nélkül Ukrajna nem tudná megnyerni a háborút.

Kallas szerint az úgynevezett Európai Békekeret is szerepet játszhatna. Ez egy olyan pénzügyi eszköz, amelyen keresztül az EU már most is támogatja az Ukrajnába irányuló fegyver- és felszerelésszállításokat, valamint a fegyveres erők képzési programjait. Eddig 3,6 milliárd eurót szabadítottak fel az ukrán fegyveres erők támogatására.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a szombati biztonsági konferencián már a védelmi ipar vásárlási garanciáiért kampányolt. Ezek lehetőséget adnak a vállalatoknak arra, hogy gyorsabban fektessenek be gyártósorokba, és növeljék a szállítási mennyiséget. Sanna Marin finn miniszterelnök pedig egyenesen kijelentette, hogy az Európai Uniónak mindent meg kell adnia, amire csak Ukrajnának szüksége van.


Boris Pistorius szociáldemokrata szövetségi védelmi miniszter Németországban is szükségesnek látja a beszerzési reformot. Szombaton a biztonsági konferencián azt mondta, hogy növelni kell a termelési kapacitásokat a fegyverkezés területén. Meg kell vitatni a más uniós államokkal való közös beszerzés lehetőségeit is – mondta, hozzátéve, hogy különösen a lőszerellátás esetében ennek „a lehető leggyorsabban és a lehető leghosszabb távon” kell megtörténnie. Németországnak ugyanis az Ukrajnának nyújtott támogatás mellett továbbra is teljesítenie kell a NATO-ban vállalt kötelezettségeit is. „Ez az a hatalmas dilemma, ami előttünk áll” – jelentette ki a konferencián.

POLITIKA

Címkék:

eu, russia, ukraine, war