Önállóvá vált a magyar tüdőtranszplantációs program

Önállóvá vált a magyar tüdőtranszplantációs program

Mérföldkőnek nevezte a magyar tüdőtranszplantáció történetében 2020. szeptember 8-át Kásler Miklós, a magyar emberi erőforrások minisztere. Ettől a naptól kezdve ugyanis a bécsi AKH klinikától függetlenül lehet tüdő-transzplantációs műtéteket végezni Magyarországon. Hárommilliárd forintból (8,4 millió euró) három új, jól felszerelt műtőt kapott az Országos Vérellátó Szolgálat, hangzott el a miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.

NAGYVILÁG POLITIKA TUDOMÁNY 2020. SZEPTEMBER 10. 10:21

Magyarországon 2015-ben végezték el az első önálló, sikeres tüdőtranszplantációs műtétet az Országos Onkológiai Intézetben. Korábban a tüdő-transzplantációra váró magyar betegek műtétjeit a bécsi klinikán végezték Ausztriában. A bécsi Allgemeines Krankenhaus (AKH) szakmai mentorálásával egyre több sikeres beavatkozást végeztek a magyar orvosok, a tüdő-transzplantációk száma az elmúlt öt évben elérte a 92-t – jelentette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere budapesti sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A miniszter elmondta, hogy 3 milliárd forintból (8,4 millió euró) három új, jól felszerelt műtőt kapott az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), amely a transzplantációs beavatkozásokat koordinálja Magyarországon. Már jelentkeztek közép-ázsiai országok, amelyek szeretnének megállapodást kötni az ottani tüdőbetegek magyarországi kezeléséről – tette hozzá Kásler Miklós. 

Az OVSZ transzplantációs igazgatója, Dr. Mihály Sándor elmondta: 5 éves technikai felkészülés előzte meg a magyarországi tüdőtranszplantáció önállósodását. Az Euro Transplant rendszerében létre kellett hozni a magyar transzplantációs várólistát, ami augusztusban megtörtént. Jelenleg 16 tüdő-transzplantációra váró beteg szerepel a várólistán, közöttük két gyermek.

Újságírói kérdésre Kásler Miklós elmondta: a bécsi transzplantációs központ számait a magyarral összevetve az látszik, hogy „közelít egymáshoz” a műtétek száma . Bővül a páciensek köre, a felnőttek mellett immár gyermekek transzplantációját is el tudják végezni az Országos Onkológiai Intézetben.

NAGYVILÁG POLITIKA TUDOMÁNY

Címkék:

blood supply, EMMI, lung transplants, miklos kasler, minister of human resources, physicians, transplantation