Orbán Viktor: Dermesztő, hogy ma is Gyurcsány vezeti a baloldalt

Orbán Viktor: Dermesztő, hogy ma is Gyurcsány vezeti a baloldalt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a közrádió péntek reggeli műsorában beszélt a kormány legfrissebb intézkedéseiről, Gyurcsány Ferenc hazugságbeszédként elhíresült őszödi beszédéről és Ferenc pápa budapesti látogatásáról is.

POLITIKA 2021. SZEPTEMBER 17. 09:36

Az őszödi beszéd „dermesztő pillanat” volt a magyar politikában, de az is ijesztő, hogy aki ezt a helyzetet előidézte, aki becsapta a választókat és hazugsággal került kormányra, majd elvette az emberek pénzét és csődbe vitte az országot, „még ma is a baloldal élén áll” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel a Kossuth Rádióban. A kormányfő felidézte a beszéd nyilvánosságra kerülését követő demonstrációkra reflektáló rendőri erőszakot és a nagyon súlyos gazdaságpolitikai következményeket is.

Hozzátette: a Gyurcsány-kormány akkor az ország érdekét félretéve is ragaszkodott a hatalomhoz.

Gyurcsány Ferencre utalva úgy fogalmazott: esetében nem a múlt, amiről beszélünk, hanem „a velünk élő múlt, amely itt van és állandóan vissza akar térni”.

A miniszterelnök az interjúban beszélt a járványhelyzetről is. Azt mondta: nem úgy folytatódik az emberek élete, ahogy a járvány előtt volt, nehéz évtizedek előtt állunk, a migrációk és járványok korát fogjuk élni. „Ezért is kell olyan dolgokról beszélnünk például, hogy kell-e vakcinagyár” – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: aki nem veszi fel az oltást, veszélyben van.

A kormányfő szerint az uniós újraépítési források hitelek, „de ezt most nem akarja Brüsszel ideadni, mert vitánk van az LMBTQ-kérdésekben”. Hozzátette, a járványhelyzet miatti rendkívüli jogrend az év végig marad. Kiemelte, hogy csak az oltás oldja meg a problémát, a karantén vagy a maszk nem. „Minden járványügyi szakértő egyetért azzal, hogy az oltás működik, és ha az oltás működik, akkor Magyarország is működik. Biztatom az időseket és a krónikus betegeket, hogy oltassák be magukat” – emelte ki a miniszterelnök.

Ferenc pápa budapesti látogatásával kapcsolatban arról beszélt: a pápa „azért jött el Magyarországra, mert meg akart minket látogatni”. Az egyházfővel folytatot mintegy 40 perces beszélgetésről szólva úgy fogalmazott: az megerősítette őt abban – és a Szentatya is világossá tette –, hogy „amit a családok védelmében folytatunk, az fontos” és hogy a családok védelmében folytatott magyarországi harc a legfontosabb Európa jövője szempontjából.

A pápa szerint is a család az „anya, apa, a gyerekek és pont” – szögezte le, idézve Ferenc pápát, aki szerint ezen vitatkozni sem érdemes és aki a családok melletti további kiállásra biztatta a magyar kormányt.